California erklærer unntakstilstand på grunn av pågående apekopputbrudd, skriver Politico. Beslutningen ble tatt av guvernør Gavin Newsom, som mener unntakstilstanden vil lette arbeidet med å yte bistand til de berørte. En lignende avgjørelse ble tatt lørdag i delstaten New York, som er blitt kalt «episenteret for utbruddet» i USA.

New York har hatt omtrent 1.300 tilfeller av apekopper så langt, men ordfører Eric Adams mener at opptil 150.000 av byens innbyggere er i fare for infeksjon. I California var totalt 800 mennesker smittet da unntakstilstanden ble tatt.

En ny vaksine som, i likhet med Covid-19-vaksinen, kun er lisensiert for bruk under en global helsekrise er utviklet og vaksinasjoner har allerede begynt flere steder, inkludert New York.

Verdens helseorganisasjon (WHO) tok beslutningen 23. juli om å klassifisere apekopper som en global helsekrise. Apekopper er en normalt ikke-dødelig virussykdom som tidligere bare eksisterte på visse steder i Vest- og Sentral-Afrika. Den berørte får kløende utslett og blemmer på kroppen, men blir normalt frisk etter noen uker. Det anses å være relativt vanskelig å få apekopper, så langt har infeksjonen spredt seg nesten uten unntak blant menn som har sex med menn.

California declares state of emergency over monkeypox 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.