Nytt

Xavier Becerra. Foto: Lucy Nicholson/Reuters/Scanpix

16 delstater saksøker Trump for beslutningen om å erklære nasjonal krisetilstand ved grensen i sør.

Det var Californias riksadvokat Xavier Becerra som varslet søksmålet. Det er 45. gang Becerra saksøker Trump.

NTB skriver at Trump erklærte «nasjonal krisetilstand, såkalt unntakstilstand.» Det er ikke noe som heter «såkalt unntakstilstand». Adgangen til å erklære «nasjonal krise» er en fullmaktslov som ble vedtatt i 1976 og er anvendt et femtitall ganger. Unntakstilstand er det mest alvorlige en regjering kan erklære, det er en nødsituasjon, hvor mange vanlige lover er suspendert. Andre medier har tatt seg inn. NTB forsøker å late som om begrepene er synonymer. Det er grovt uetterrettelig.

De andre delstatene er Colorado, Connecticut, Delaware, Hawaii, Illinois, Maine, Maryland, Michigan, Minnesota, Nevada, New Jersey, New Mexico, New York, Oregon og Virginia.

En liten detalj: Da Trump erklæte nasjonal krise skrev han inn en beskrivelse av situasjonen ved grensen som manifesterer at det er en krisesituasjon. En rekke føderale etater går god for Trumps beskrivelse.