Et flertall av amerikanere liker ikke bilder som dette: Migranter sitter på toppen av grensegjerdet og gjør stort sett som de vil. Det vil komme ca 800.000 i år. Foto: Lucy Nicholson/Reuters/Scanpix

Økonomisk er det ikke all verden, men politisk betyr godkjenningen av en milliard dollar fra forsvarsbudsjettet til grensemur mye. Det samme gjør opprettholdelsen av vetoet i Kongressen tirsdag.

Da kommer presidentens veto opp til avstemning. Det er utenkelig at totredeler av hvert kammer vil stemme for å overstyre vetoet. Dermed har presidenten fått godkjent at han erklærte nasjonal krisetilstand langs grensen.

Det er tre politiske seire på like mange dager. Trump er på offensiven. Mandag erklærte han Golan for israelsk. Det er et vedtak som også har stor innenrikspolitisk betydning. Lobbyorganisasjonen AIPAC har hatt sin årlige kongress i helgen. Det er liten tvil om at Trumps Israel-vennlige politikk og Demokratenes lefling med antisemittisme, flytter en stor del av den jødiske blokken over til Republikanerne.

Det amerikanske forsvarsdepartementet har godkjent en bevilgning på en milliard dollar til bygging av president Donald Trumps mur langs grensen mot Mexico.

Fungerende forsvarsminister Patrick Shanahan sa mandag at han har godkjent å bruke en milliard dollar til byggingen. Ifølge en uttalelse fra departementet har han også instruert lederen for hærens ingeniørkorps til å planlegge og iverksette byggingen.

Krise

Sikkerhetsdepartementet DHS har bedt Pentagon bygge et 92 kilometer langt og fem og en halv meter høyt gjerde, i tillegg til å bygge og utbedre veier og sette opp lys. Oppdraget inngår i krisetilstanden presidenten erklærte tidligere i år og som gir ham utvidede fullmakter. En av disse er nettopp at han kan flytte penger fra Pentagons forsvarsbudsjett.

Presidenten erklærte krisetilstand langs grensen etter at vinterens budsjettkonflikt endte med at han ikke fikk milliardene han ønsket seg til muren han har lovet å bygge langs grensen mot Mexico.

Flere runder

I ettertid har Kongressen vedtatt å oppheve krisetilstanden, noe Trump la ned veto mot. Det er første gang siden han kom til makten for drøyt to år siden at Trump har brukt den muligheten.

Kongressen kan overstyre presidentens veto, men det er lite trolig at dette vil skje, ettersom det vil kreve to tredels flertall i begge kamrene i Kongressen. Dermed må en rekke republikanere i både Senatet og Representantenes hus overtales til å gå mot sin egen president. Etter planen skal Representantenes hus stemme over tilsidesettelse av vetoet tirsdag. (NTB)

 

Vipps noen kroner til Document!

Vårt Vipps-nummer er 13629

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂