Det kontroversielle påbudet om koronavaksinering for kommunale arbeidere i New York City ble vedtatt ulovlig, og ansatte som ble sparket for ikke å rette seg etter påbudet, må umiddelbart få jobbene tilbake med etterbetaling, har en dommer i staten New Yorks høyesterett bestemt.

Ifølge Ralph Porzio, som er dommer ved staten New Yorks høyesteretts rettssted på Staten Island, er det på tide at New York City gjør det som er rett og rettferdig, skriver New York Post.

Mer enn 1750 kommunalt ansatte i New York ble sparket for å nekte å la seg vaksinere i den Demokratiske styrte metropolen, herunder 36 tjenestepersoner i New York City Police Department og mer enn 950 ansatte i utdanningsetaten. Dommerens avgjørelse falt i en sak anlagt i år av 16 tidligere ansatte i avfallsetaten som ble sparket i februar da de nektet å vaksinere seg.

I kjennelsen på 13 sider anfører Porzio at daværende helsesjef David Chokshis ordre av 20. oktober 2021 bryter med maktfordelingsprinsippet som er nedfelt i statens grunnlov.

– Chokshi krenket også arbeidernes rettigheter og hadde ikke makten og autoriteten til å ekskludere dem permanent fra arbeidsplassen deres, sa Porzio, og la til at en tilsvarende ordre som senere ble utstedt av ordfører Eric Adams, var vilkårlig, ubegrunnet og i strid med statlig lov.

Adams’ beslutning om å la idrettsutøvere og artister i New York slippe vaksinetvang, ble møtt med et kraftig tilbakeslag, men hadde ingen påvirkning på den liberale ordføreren. «I am unafraid», sa han under en pressekonferanse og la til at ikke alle kan være enige med ham, og at man noen ganger må ta upopulære beslutninger. Ordføreren insisterte på at avgjørelsen hans ble tatt av hensyn til byens økonomiske gjenreisning, og sa at profesjonelle idrettslag og utøvere skaffer byen enorme inntekter når de vinner.

Dommer Porzio skrev videre i kjennelsen at vaksinasjonspåbudet for offentlig ansatte ikke bare handlet om sikkerhet og folkehelse, men også om lydighet. Med New Yorks vaksinasjonsrate på nesten 80 % burde ikke folk som dukker opp på jobb, straffes. De tok en stor risiko for seg selv og sine familier, mens alle andre var innestengt i hjemmene sine:

– Hvis det handlet om sikkerhet og folkehelse, ville uvaksinerte arbeidere blitt satt i permisjon i det øyeblikket ordren ble gitt. Hvis det handlet om sikkerhet og folkehelse, ville helsesjefen beordret vaksinetvang for alle innbyggere i byen.

Advokaten til de som var blitt sparket fra avfallsetaten, Chad LaVeglia, uttalte at alle kommunale ansatte som har blitt oppsagt på grunn av mandatet, kan reise sivile søksmål mot byen, og det vil koste byen hundrevis av millioner – «av skattebetalernes midler, selvfølgelig», la han til.

Porzio skrev videre at alle avfallsarbeiderne hevder – og ga laboratoriedokumentasjon på – at de har naturlig immunitet mot koronaviruset på grunn av tidligere infeksjon(er), og erfaring fra pandemien har vist at beskyttelsen gitt av vaksinasjoner ikke er absolutt, fordi infeksjoner oppstår også hos dem som har blitt vaksinert og tatt booster-doser:

– Dette er ikke er en kommentar til effekten av vaksinasjon, men til hvordan vi behandler dem som står i førstelinjen, de som jobbet dag ut og dag inn gjennom hele pandemien. De jobbet uten verneutstyr. De ble infisert med koronaviruset, og skapte naturlig immunitet.

– De fortsatte å jobbe for fullt mens anmodningene deres om fritak fra koronavaksinen var til behandling. De ble sagt opp og er villige til å komme tilbake for å jobbe for byen hvor de ble tilsidesatt.

I kjennelsen siterte Porzio også president Bidens nylige påstand om at pandemien var «over» og guvernør Kathy Hochuls kunngjøring 12. september om at hun ikke ville forlenge unntakstilstanden i New York. Dommeren fastslår at avfallsarbeiderne har rett til etterbetalt lønn fra oppsigelsesdatoen, og at de skal tilbake i full stilling den 25. november 2022.

New York, NY – October 25, 2021: Municipal workers of the city march across Brooklyn bridge and rally at City Hall Park against vaccination mandate. Foto: Shutterstock, Lev Radin

Lovavdelingen i byen har anket høyesterettsdommerens avgjørelse, noe som automatisk blokkerte ordren hans:

– Byen er sterkt uenig i kjennelsen ettersom påbudet er solid forankret i loven og er avgjørende for folkehelsen til befolkningen i New York, sa en talsperson for lovavdelingen.

Byrådets mindretallsleder, Republikaneren Joe Borelli, sa at selv om det akkurat bare handler om 16 personer, har Pandoras eske blitt åpnet:

– Pendelen har svingt i vår retning, og på dette tidspunktet tror jeg at byen anker den rett og slett fordi etterbetalingen og søksmålene som vil følge, vil bli dyrere enn anken.

– Og de kan ikke bare lage sine egne lover.

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.