Donald Trump får ikke stille til presidentvalg i delstaten Colorado neste år, som følge av at han ikke får sette navnet sitt på Colorados primærvalgsseddel. Det avgjorde delstatens høyesterett tirsdag, men om avgjørelsen blir stående er et åpent spørsmål.

Retten fastslo at den 77 år gamle tidligere presidenten ikke var kvalifisert for Det hvite hus, med henvisning til den amerikanske grunnlovens opprørsklausul, som førte til at han ble fjernet fra stemmeseddelen, melder New York Post.

Rettens dommere, som er utnevnt av demokratiske guvernører, hevder at det ikke var lett å komme fram til konklusjonen, enda de famler etter halmstrå når de for første gang i historien bruker Seksjon 3 av grunnlovstillegg 14 – som var ment å forby eks-konfødererte fra å komme tilbake i regjering etter borgerkrigen – for å kansellere Trump fra stemmeseddelen.

Vi er oppmerksomme på omfanget og vekten av spørsmålene som ligger foran oss nå. Vi er likeledes oppmerksomme på vår høytidelige plikt til å anvende loven, uten frykt eller gunst, og uten å bli påvirket av offentlig reaksjon på avgjørelsene som loven gir mandat vi når.

Aldri før har seksjon 3 av 14-tillegget har blitt brukt til å diskvalifisere en presidentkandidat. Rettens kjennelse er i så måte historisk på flere områder. Det foreligger nemlig ingen bevis for at Trump oppfordret til opprør den 6. januar, tvert i mot ba han folk om å protestere fredelig.

200 timer med video har derimot vist at politiet åpnet dørene for demonstrantene utenfor Kongressen denne dagen, og at politikere i samarbeid med medier har konstruert et feilaktig narrativ gjennom å utelate viktige deler av hendelsesforløpet.

Sakens kjennelse trer i kraft 4. januar eller når USAs høyesterett tar en avgjørelse i saken, da Trumps team har lovet å anke enhver diskvalifisering umiddelbart.

I en uttalelse sier Trumps kampanje at de har full tillit til at USAs høyesterett raskt vil stille seg på ekspresidentens side og endelig få slutt på disse uamerikanske søksmålene.

Colorados søksmål er et av dusinvis som har blitt anlagt over hele landet for å forsøke å hindre Trump i å stille som presidentkandidat i 2024.

– Dette er uamerikansk og demokratene er så redde for at president Trump vil vinne 5. november 2024 at de ulovlig forsøker å ta ham fra stemmeseddelen, sa New Yorks Trump-allierte Elise Stefanik i en uttalelse.

– Som resten av den enestående, konstante og ulovlige valginnblandingen mot president Trump, vil dette slå tilbake og ytterligere styrke president Trumps vinnerkampanje for å redde Amerika.

 

Kjøp Totalitarismens psykologi her! Kjøp eboken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.