Det demokratiske partiets valgstrategi har lenge vært klar: Biden-administrasjonen, som ikke kan vise til noe de har gjort for å forbedre livet til vanlige amerikanere, forsøker å vinne valget ved å hindre Donald Trump i å drive valgkamp. Tanken er å holde ham i ulike rettssaler frem til valget den 5. november, mens Biden kan fly rundt i Air Force One og prøve å innynde seg hos naive og uvitende velgere.

Så langt har planen slått feil, ettersom anklagene mot Trump, som åpenbart er unnfanget og koordinert fra Det hvite hus, er i ferd med å falle fra hverandre. Rettssaken i New York er i ferd med å utvikle seg til en farse, der den Demokratiske dommeren tillater vitne­forklaringer som ikke har noe med den påståtte forbrytelsen å gjøre, men som har alt å gjøre med å få Trump til å se så dårlig ut moralsk at juryen vil dømme ham – uavhengig av om han har gjort noe kriminelt eller ikke. Den hevngjerrige demokratiske dommeren, Juan Merchan, vil da utvilsomt gi Trump den strengest mulige straffen: fire års fengsel.

Saken er så latterlig at en domfellelse helt sikkert vil bli opphevet i en ankesak.

Donald Trump vil forøvrig kunne drive valgkamp fra fengselet, for det er ingenting i veien for at han kan stille til valg og til og med bli valgt selv om han sitter innelåst. Den sosialistiske president­kandidaten Eugene V. Debs, gjorde det i 1920 mens han sonet en tiårig fengselsstraff for sin motstand mot USAs deltakelse i første verdenskrig.

Demokratenes ønskescenario var selvsagt at de mange rettssakene mot Trump skulle skremme bort velgerne hans. Det motsatte har skjedd, ettersom mye tyder på at vanlige amerikanere forstår at den stadige rettssaken mot den Republikanske president­kandidaten er politisk motivert.

En fersk meningsmåling fra Bloomberg/Morning Consult viser at Trump har et solid forsprang på Biden i fem av de syv viktigste vippestatene (Arizona, Georgia, Nevada, North Carolina og Wisconsin) og en mindre ledelse i Pennsylvania. Bare i Michigan har Biden en beskjeden ledelse.

70 prosent av velgerne i vippestatene sier at den amerikanske økonomien er på feil spor, og 51 prosent sier at de har størst tiltro til at Trump kan fikse økonomien, mens bare 36 prosent har tiltro til Biden.

New York Post rapporterer at 82 prosent av velgerne i vippestatene anser økonomien som «svært viktig» når de skal avgjøre hvem de skal stemme på.

Et av de viktigste søksmålene mot Trump – den Demokratiske aktor Jack Smiths anklage om at den tidligere presidenten ulovlig forsøkte å omgjøre resultatet av president­valget i 2020 – har støtt på problemer. Trump hevder at han som president nøt immunitet og derfor ikke kan straffe­forfølges for noe han gjorde i embets medfør – som for eksempel å protestere mot et påstått valgresultat.

Den prinsipielle saken om presidentens immunitet er nå oppe i Høyesterett, som torsdag hørte påtale­myndig­hetens og Trumps advokaters argumenter. Flere spørsmål fra konservative medlemmer av domstolen tydet på at Høyesterett vil ende opp med å gi Trump en viss immunitet og deretter sende Jack Smiths sak tilbake til en lavere retts­instans. Dette betyr sannsynligvis at saken ikke vil bli avgjort på denne siden av president­valget. Nok et smertefullt bitt for de Demokratiske hevnerne.

Trumps advokat spurte om tidligere presidenter som George W. Bush (for å ha løyet om krigen i Irak), Barack Obama (for å ha drept amerikanske borgere i droneangrep) og Joe Biden (for ulovlig å ha åpnet USAs grense for millioner av ulovlige migranter) også burde stilles for retten.

Disse åpenbare spørsmålene ser ut til å ha gjort et visst inntrykk på dommerne, som står overfor et konstitusjonelt problem: Kan amerikanske presidenter være noe mer enn seremonielle gallions­figurer hvis de hele tiden må bekymre seg for at deres politiske motstandere vil trekke dem for retten etter at de har gått av?

Det er hele den konstitusjonelle ordenen som har eksistert i over 200 år, som står på spill – tredelingen av makten mellom Kongressen, Høyesterett og presidenten, som i grunnloven beskrives som «likeverdige».

Hvis presidentens politiske motstandere kan true ham med søksmål for hans embets­utøvelse og dermed i praksis gjøre ham maktesløs, vil USA ha ratifisert en helt ny grunnlov.

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som ebok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.