Det er noe som undrer meg: Er det ingen i regjeringen, på Christiansborg eller i de statsgaranterte mediene som begynner å få kalde føtter over at Danmark er nært alliert med en stormakt som siden 2021 har utviklet seg til et åpenbart diktatorisk regime?

Jeg snakker om USA.

Hvor i den demokratiske verden prøver regjeringen å eliminere sin politiske opposisjon ved hjelp av oppdiktede anklager – og kan man kalle en regjering som gjør dét, demokratisk? Ja, slikt skjer i land som Russland og Venezuela, og i Nord-Korea og Saudi-Arabia bruker de enda strengere metoder mot eventuelle kritikere. Men i USA, som skal forestille å være en demokratisk nasjon?

Hvis noen fortsatt tror det, bør de følge med i rettssaken mot Donald Trump som startet i går i New York. Den tidligere presidenten er anklaget for å ha oppgitt for høye verdier for sine mange eiendommer, i den hensikt å få bedre lånevilkår i banken. Trump har faktisk betalt tilbake alle lån i tide, og ingen långiver har lidd noen form for tap. Det er med andre ord ingen ofre for Trumps eiendomsverdsetting. I tillegg gjør de ledende bankene han har samarbeidet med, som Deutsche Bank, selvfølgelig sin egen vurdering før de låner ut flere hundre millioner dollar. Det er derfor vanskelig å forstå hvilken forbrytelse Trump angivelig skal ha begått.

Rettssaken blir ytterligere skjemmet av at anklageren, demokraten Letitia James, ble valgt som statsadvokat i New York med løftet om å forfølge Trump (get Trump). Flertallet av velgerne i den demokratiske énpartistaten syntes dette var en glimrende idé, for de liker ikke Trump – uansett hva han måtte ha gjort dem.

Dommeren er også demokrat og har allerede før rettssakens begynnelse gjort seg selv latterlig ved å anslå verdien av Trumps eiendom Mar-a-Lago i Florida til 18 millioner dollar. Dette er en enorm eiendom som ligger på 20 dekar og har direkte tilgang til havet. Langt mindre eiendommer i nærheten er blitt solgt for opptil 200 millioner dollar, og den virkelige verdien av Mar-a-Lago er trolig et sted mellom 500 millioner og 1 milliard.

Dommeren har også besluttet å frata Trump kontrollen over sine mange eiendommer i New York og har forbudt ham å drive forretningsvirksomhet i staten. Anklageren krever at den tidligere presidenten skal betale en bot på 250 millioner dollar.

Man må virkelig si at demokratene går grundig til verks. Ikke bare har demokratiske påtalemyndigheter planer om å stille ham for retten for tre andre påståtte lovbrudd i tillegg til det i New York. Nå vil de også ødelegge ham og hans familie.

Diktaturer kjennetegnes av at det går dårlig for enhver som tråkker på makthaverne og til og med har den dristighet å stille opp i et presidentvalg. Metodene tar de ikke så nøye, og i tilfellet med USA prøver makthaverne knapt å skjule at de vil knuse Trump med alle nødvendige midler – rettssaker, fengsel, valgjuks, økonomisk ruin. Whatever it takes.

Uansett om man liker Trump eller ikke, burde Biden-administrasjonens og justisministerens politistatmetoder gi anledning til dyp bekymring, hvis man er en demokrat i europeisk forstand. Vi snakker om en mann som har støtte fra halvparten av velgerne, og hvis støtte bare styrkes for hver ny anklage han forfølges for. Men når man har avskaffet demokratiet, er det ingen grunn til å bekymre seg for velgerne. Demokratene ser også bort fra at deres «lawfare» mot sitt hatobjekt får millioner og atter millioner av amerikanere til å miste tilliten til statens institusjoner.

For å sitere Daddy Warbucks fra musikalen «Annie»: Man skal ikke bekymre seg for metodene man brukte for å nå toppen, når man ikke har planer om å komme ned igjen.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.