Donald Trump taler under et valgkamparrangement i Georgia den 9. mars 2024. Foto: Mike Stewart / AP / NTB.

Mandag 25. mars skulle ha vært de amerikanske Demokratenes finest hour – dagen da de endelig fikk has på sitt hatobjekt nummer én, Donald Trump, som de har jobbet hardt for å knuse siden 2015. I stedet fikk de en kalddusj.

Ifølge en avgjørelse fra den Demokratiske dommeren Arthur Engoron, som ble ansporet av den Demokratiske justisminister Letitia James i New York, var mandag dagen da Trump måtte hoste opp 464 millioner dollar pluss renter for i det hele tatt å få lov til å anke Engorons dom i en sak der ingen hadde tapt en cent og ingen ofre hadde meldt seg.

Engorons kjennelse settes i relieff av at flere vitner, deriblant Deutsche Bank, forklarte at de hadde vært fullstendig tilfredse med å gjøre forretninger med Trump, og gjerne ville gjøre det igjen. En professor i regnskap ved New York University fortalte at det ikke var noe å sette fingeren på i regnskapene til Trump-organisasjonen. Men dette gjorde ikke det minste inntrykk på dommeren, som selvsagt var på det rene med at hele saken var anlagt av politiske grunner.

Letitia James slikket seg allerede om munnen ved utsikten til å kunne beslaglegge Trumps eiendommer i New York, for det var ikke forventet at han kunne skaffe pengene.

Men akk! Samme dag besluttet en ankedomstol å redusere Trumps betaling til 175 millioner, som han må ut med innen ti dager. Trump har kunngjort at han vil kunne betale beløpet kontant. Det betyr at han vil kunne anke Engorons avgjørelse og gi Letitia James lang nese.

Ankedomstolen opphevet også Engorons forbud mot at Trump og sønnene hans driver familiens virksomheter. Det vil de fortsatt kunne gjøre mens ankesaken pågår. Ifølge mange observatører er Arthur Engorons dom så besynderlig og uten presedens at Trump har gode muligheter til å få den opphevet – om nødvendig av høyesterett.

Men det skulle bli verre for de blodtørstige Demokratene. Et av formålene med deres lawfare (misbruk av rettsvesenet for politiske formål) var å slå Trump konkurs, sånn at han ikke skulle ha penger til å drive valgkamp.

Men penger har han nok av etter at selskapet hans, Trump Media & Technology Group, mandag ble slått sammen med Digital World Acquisition Corp (DWAC) og deretter blir børsnotert på Nasdaq. Det betyr at Trump kan selge aksjene sine. Trump eier over 78 millioner aksjer i det nye selskapet, til en verdi av anslagsvis 4 milliarder dollar. I kjølvannet av ankedomstolens avgjørelse steg DWACs aksjeverdi med ca. 35 prosent mandag.

Det foreløpige utfallet av Demokratenes forsøk på lawfare er et alvorlig tilbakeslag for partiet, men kan på lengre sikt vise seg å være en økonomisk katastrofe for byen og delstaten New York, der velgerne begeistret sluttet opp om Letitia James’ åpent bekjentgjorte plan om å «ta Donald Trump». Mye tyder på at de harde realitetene i stedet vil presse livet ut av New York.

Som den ofte siterte jusprofessoren Jonathan Turley skriver på X: «Den virkelige kostnaden ved denne kontroversen vil sannsynligvis bli båret av Demokratene, som ser ut til å engasjere seg i rå lawfare. Å gjøre New Yorks rettsvesen til en politisk malstrøm er avskyelig for mange borgere og bedrifter.»

Blant dem som har fått nok, er Grant Cardone, administrerende direktør i investeringsselskapet Cardone Capital, som sier til Fox News at han opprinnelig planla å investere hundrevis av millioner i eiendomsmarkedet i New York, men at han nå har flyttet pengene til Florida og Texas. For hvem tør vel plassere pengene sine i en lovløs stat, der myndighetene vilkårlig kan ilegge enorme bøter og konfiskere eiendommen din?

Også storinvestoren Kevin O’Leary vender ryggen til New York. Ifølge O’Leary skader søksmålet mot Trump selve merkevaren New York.

Til Jesse Watters Primetime på Fox sier han: «Det ble klart for meg at i New York – i alle fall New York City – eier jeg i realiteten ikke min egen eiendom. [Myndighetene] kan komme og beslaglegge enhver eiendom.» Han har derfor bestemt seg for å investere 500 millioner dollar i Florida, og råder alle til å holde seg unna New York.

Ifølge Grant Cardone vil Demokratenes amok-løp undergrave New Yorks skattegrunnlag etter hvert som bedrifter og arbeidsplasser flytter ut. Det har allerede kostet staten et sted mellom 8 og 10 milliarder kroner i året, sier han. Som følge av dette vil eiendomsverdiene falle, noe som kan skape problemer for lokale banker og svekke pensjonsformuene.

Grant Cardone spår at det kan ta flere tiår for New York å komme seg etter delstatens selvpåførte skade og gjenopprette investorenes tillit.

Som ordtaket sier: «Den som graver en grav …» Demokratene kan ende opp med å danse en seiersdans over sin egen grav.

I mellomtiden går Joe Bidens meningsmålinger i dass. De er så dårlige at den fargerike Demokratiske strategen James Carville sammenligner dem med å se bestemoren sin naken.

Inntil videre må amerikanerne nøye seg med en Joe Biden i bar overkropp.

 

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.