Verdens Helseorganisasjon (WHO) er bekymret for at sykdomsnavnet monkeypox (apekopper) kan virke krenkende for de som blir syke av viruset.  På sin nettside skriver de:

En gruppe globale eksperter sammenkalt av WHO har blitt enige om nye navn for apekoppevirusvarianter, som en del av det pågående arbeidet med å tilpasse navnene på monkeypox-sykdommen, viruset og varianter – eller klader – med gjeldende beste praksis. Ekspertene ble enige om å navngi kladene ved å bruke romertall.

Monkeypox-viruset ble navngitt ved første oppdagelse i 1958, før gjeldende beste praksis for navngivning av sykdommer og virus ble tatt i bruk. Tilsvarende for navnet på sykdommen den forårsaker. Store varianter ble identifisert av de geografiske områdene der de var kjent for å sirkulere.

Gjeldende beste praksis er at nylig identifiserte virus, relaterte sykdommer og virusvarianter bør gis navn med sikte på å unngå å fornærme noen kulturelle, sosiale, nasjonale, regionale, profesjonelle eller etniske grupper, og minimere enhver negativ innvirkning på handel, reise, turisme eller dyrevelferd.

De geografiske områdene hvor apekopper var kjent for å sirkulere var i Kongo i Afrika.

Det ble oppnådd konsensus om å referere til det tidligere Kongo-bassenget (sentralafrikansk) klade som Clade en (I) og den tidligere vestafrikanske klade som Clade to (II). I tillegg ble det enighet om at Clade II består av to underklader.

Eksperter har advart om at navnet også kan være stigmatiserende for primatene det ble oppkalt etter, men som spiller liten rolle i spredningen, og til det afrikanske kontinentet som dyrene ofte forbindes med.

I Brasil har det nylig blitt rapportert tilfeller av mennesker som angriper aper av frykt for sykdommen.

Monkeypox fikk navnet sitt fordi viruset opprinnelig ble identifisert i aper som ble holdt for forskning i Danmark i 1958, men sykdommen finnes hos en rekke dyr, oftest hos gnagere.

99 prosent av de smittede med apekopper er menn som har sex med menn ifølge en forskningsrapport fra juni publisert på PubMed. En senere amerikansk rapport fra 5. august bekreftet dette og kommer med følgende anbefaling:

Folkehelsearbeid bør prioritere homofile, bifile og andre menn som har sex med menn, som for øyeblikket er uforholdsmessig berørt, for forebygging og testing, adressere likeverd og minimere stigma, samtidig som man opprettholder årvåkenhet for smitte i andre populasjoner.

Verdens Helseorganisasjon inviterer alle til å komme med forslag på nytt navn på apekopper.

WHO holder en åpen konsultasjon for et nytt sykdomsnavn for apekopper. Alle som ønsker å foreslå nye navn kan gjøre det her (se ICD-11, Legg til forslag).

Who.int

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.