Regjeringen har i dag klassifisert apekopper som en allmennfarlig sykdom. Dette etter at den svært uvanlige sykdommen spredte seg i Europa, USA og Australia. Én person i Stockholm er så langt bekreftet smittet.

Tilfeller av den vanlige sykdommen kopper er på kort tid påvist i USA og Europa, og WHO har kalt inn til et hastemøte om spredningen av sykdommen, ifølge den britiske avisen The Telegraph. I går, torsdag, ble det første svenske tilfellet oppdaget i Stockholm-regionen, og regjeringen har nå besluttet å klassifisere sykdommen som allmennfarlig.

– Genom klassificeringen ges tillgång till att vidta smittskyddsåtgärder som syftar till att förhindra ytterligare spridning. Det är också viktigt att information når ut till riskutsatta grupper och att sjukvården är beredd på att hantera och smittspåra misstänkta fall, sier sosialminister Lena Hallengren i en pressemelding.

En allmennfarlig sykdom innebærer at det er «en smittsom sykdom som kan være livstruende, innebære langvarig sykdom eller alvorlig lidelse eller ha andre alvorlige følger» og at det er mulig å hindre smittespredning med tiltak rettet mot de smittede.

For å hindre videre spredning undersøker Folkhälsomyndigheten og regionenes smittevernleger nå om det er flere mistenkte tilfeller i Sverige. En sykdom som er klassifisert som allmennfarlig etter smittevernloven, betyr at leger som oppdager tilfeller skal melde fra til en regional smittevernlege og Folkhälsomyndigheten.

Sykdommen, som ligner kopper, gir vanligvis feber, hovne lymfeknuter, generelt ubehag og utslett med blemmer. I tilfellene som er registrert så langt i Europa, er det rapportert om hudproblemer rundt kjønnsorganene, lysken og huden rundt analåpningen. Ifølge pressemeldingen skal personene som nå har blitt syke, ha blitt smittet gjennom seksuelle kontakter mellom menn.

Apekopper er en «sjelden, sporadisk zoonose», altså en sykdom som kan overføres mellom dyr og mennesker. Sykdommen ble oppdaget i Kongo på 1970-tallet og har spredt seg til Vest-Afrika de siste tiårene, men tilfeller utenfor kontinentet har sjelden blitt oppdaget.

Det første nylige tilfellet ble oppdaget i Storbritannia 7. mai i år. Fredag ​​meldte britiske helsemyndigheter at det er funnet elleve nye tilfeller av viruset, noe som betyr totalt 20 bekreftede tilfeller i landet. Det er mer enn en dobling av antallet tilfeller på under en uke. I Spania, Portugal og Belgia er det identifisert mer enn 40 tilfeller. Smitten er også påvist i Frankrike, Tyskland, USA og Australia.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.