FHI-direktør Camilla Stoltenberg. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Apekopper klassifiseres nå som en allmennfarlig smittsom sykdom i Norge. Det åpner for tiltak som kan slå ned smitten, og det kan åpne for nye oppgaver for FHI.

NTB forteller om saken, og viser til opplysninger fra regjeringen i en pressemelding.

– Vi har i sommer sett en økning i antall personer som er smittet av apekopper. Det er viktig med tiltak for å stoppe det pågående utbruddet. Vi må også sikre at de som er smittet, får god oppfølging i helsetjenesten og blir godt ivaretatt, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap).

Det er et pågående utbrudd av sykdommen her til lands. FHI vurderer det som svært lite sannsynlig at dette vil føre til en epidemi.

Men det at denne sykdommen nå forskriftsfestes som en allmennfarlig, smittsom sykdom, utløser flere mulige tiltak som kan bidra til å slå ned smitten. I så måte har apekopper en del til felles med det koronaviruset som har snudd opp-ned på så mye de seneste par årene.

Leger vil gis plikt til å drive smittesporing av apekopper, og det vil bli gratis med undersøkelse og behandling. Det vil også gi plikt til å oppsøke lege for pasienter som mistenker smitte.

Foreløpig har det ikke vært snakk om smittebegrensede tiltak av den typen som preget korona-pandemien, men veien er nå lagt åpen for det, om helsemyndighetene skulle anbefale dette.

Kan bety nye oppgaver og fortsatt høye bevilgninger for FHI 

Nylig meldte NTB at Folkehelseinstituttet (FHI) har varslet kraftige kutt i sin organisasjon, 245 stillinger kan falle bort i en nedbemanning på grunn av mulige kutt i statsbudsjettet.

Det skjer etter pandemi-uår der FHI har fått store ekstrabevilgninger og ansatt mange nye. Gjennom pandemiene har FHI fått en posisjon det aldri før har hatt i moderne tid.

Nå som samfunnet ikke lenger er plaget av utbredt korona i samme grad, vil FHI få en mindre viktig rolle.

FHI estimerer derfor at de må spare inn 245 millioner kroner i 2022 og 2023. Det betyr at de må kutte rundt 22 prosent av alle ansatte og komme ned på samme nivå som de var på før pandemien.

Men i denne forbindelse er det mulighet for at den nye klassifiseringen av og apekopper gjør at FHI kan få nye oppgaver som krever fortsatt høye bevilgninger.

Den videre utviklingen av denne sykdommen fremover til statsbudsjettet fremlegges, vil være avgjørende for dette.

Les også: 

WHO erklærer ny helsekrise: Nå er det apekopper vi skal frykte

 

Bestill fra Document forlag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.