Folkehelseinstituttet. Foto: Jil Yngland / NTB

Kort tid etter at regjeringen foreslo budsjettkutt for Folkehelseinstituttet (FHI), varsler instituttet at de tilbyr sluttpakke til alle. Oppsigelser utelukkes ikke.

Det er ikke bare NRK som starter uken med å varsle om bemanningskutt og sluttpakker. Ifølge VG skal også FHI skjære drastisk ned på antall ansatte.

Alle som har vært ansatt i minimum ett år kan søke, og sluttvederlaget kan utgjøre mellom seks og ni månedslønner, skriver VG.

NTB melder om saken mandag ettermiddag.

Regjeringen har foreslått å kutte i budsjettet med over 300 millioner kroner i neste års statsbudsjett. Instituttet har i dag om lag 1.150 ansatte.

Av disse må altså bortimot en firedel forlate sine stillinger.

– Vi må kutte cirka 300 årsverk og ha en reduksjon i drift på 100 millioner kroner i tillegg, sa direktør Camilla Stoltenberg til Dagens Medisin tidligere i november.

Hun regnet da med at oppsigelser ville bli nødvendig.

Hovedtillitsvalgt Hilde Risstad i Legeforeningen i FHI bekrefter at instituttet må kvitte seg med om lag en firedel av sine ansatte.

– Selv om den politiske beskjeden er at vi skal prioritere overvåking og beredskap, så er det nettopp disse områdene som vil bli hardest rammet. En risikovurdering konkluderer med at kuttene vil medføre høy risiko og usikkerhet knyttet til FHIs oppgaver.

FHI ble kraftig oppbemannet i forbindelse med koronaepidemien. Risstad sier det er nå naturlig å ta ned budsjettet etter pandemiårene, men store kutt på kort tid gjør det svært krevende for dem.

– Da pandemien traff hadde vi akkurat vært gjennom en nedbemanningsprosess. Nå skal vi tilbake til 2019-nivået budsjettmessig, altså til samme nivå som før pandemien. Da var beredskapen for dårlig. Det har alle rapporter etter pandemien vist. At vi nå skal tilbake dit, samtidig som vi har fått mange nye oppgaver er veldig utfordrende.

Dette skjer til tross for at det er varslet nye smittebølger kommende vinter, med nye varianter av Omikron-viruset.

 

Bestill den nye boken fra Document forlag:

Bestill også denne nyheten:

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp julegavene fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.