Direktør i Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg og helsedirektør i Helsedirektoratet Bjørn Guldvog. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Det kan bli en uvanlig stor belastning på helsetjenesten grunnet luftveisinfeksjoner denne vinteren, skriver FHI i en ny risikovurdering. Både korona, influensa og andre sykdommer kan prege sesongen.

Alle som hadde trodd at styret omkring korona-pandemien var over, må trolig tenke om igjen. For nå er det en ny runde på gang, ifølge FHI.

Hos Folkehelseinstituttet (FHI) vurderer man det som sannsynlig at Norge får en bølge av covid-19, og at den ser ut til å begynne nå.

Foreløpig dominerer omikron BA. 5-varianten, men flere andre omikronvarianter som omgår immuniteten bedre, er på frammarsj. NTB melder om saken.

Men dette er bare en del av bildet: Instituttet venter også epidemier av influensa, RSV-infeksjon og kanskje også kikhoste. Disse utbruddene kan bli større enn nordmenn er vant til fra før pandemien.

Dersom flere epidemier eller bølger kommer samtidig, kan belastningen bli betydelig. Dersom de kommer etter hverandre, kan belastningen bli langvarig, skriver FHI.

De skriver også dette om situasjonen nå, og så langt ser det ikke så ille ut:

* Det er fortsatt svært lav influensaaktivitet og ingen sikre tegn på at vinterens influensaepidemien er ved starten.

* Det er lite smitte med RS-virus nå, men en liten økning. Det er usikkert om dette er starten på vinterens RSV-infeksjonsepidemi.

* Det er svært få påviste tilfeller av kikhoste.

Vaksineringen med 4. dose av covid-vaksinen er i full gang. Eldre over 65 år og utsatte grupper har fått tilbud, og det settes nå nye doser fortløpende.

Bestill fra Document forlag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Fikk du ikke med deg denne? Bestill den nå!

Kjøp Kents bok her!

Bestill også:
Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.