Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Eldre blir anbefalt å ta en oppfriskningsdose med koronavaksine, snarest mulig. Men unge, friske nordmenn vil trolig ikke få flere anbefalinger, sier FHI-overlege.

Det er FHI-overlege Preben Aavitsland som nå kommer med denne erklæringen om koronavaksineringen. Han gjør det skarpt skille mellom  unge og eldre med hensyn til behov for ytterligere vaksinering fremover, melder NTB:

– Høy alder er den klart viktigste risikofaktoren. Vi anbefaler derfor alle over 65 å ta en oppfriskningsdose snarest, og vi vurderer om det er behov for friske i aldersgruppen 45–64 år. For friske under 45 år blir det neppe noen gang anbefaling om flere koronavirusdoser, sier FHI-overlege Preben Aavitsland til ABC Nyheter.

En eventuell høstbølge av covid-smitte har foreløpig latt vente på seg, men i vinter må vi være forberedt, sier Aavitsland. Han påpeker at ingen per i dag helt vet hvordan denne typen virus vil utvikle seg den kommende vinteren:

– Det er mindre immunitet enn normalt mot influensa, og vi har allerede et uforutsigbart koronavirus i omløp, sier Aavitsland.

Foreløpig i høst er det ingen tegn til økning av influensa i samfunnet, men det kan komme en samtidig bølge med både korona- og influensasmitte senere i høst, advarer han. Det kan bli en stor belastning for helsevesenet:

– To epidemier samtidig vil ikke være bra. De rammer i stor grad samme gruppe og overtar dermed de samme kapasitetene i sykehusene og sykehjemmene. Men to epidemier etter hverandre er heller ikke bra, hvor sykehusene kan få en belastning som varer lenge, sier Aavitsland.

 

To viktige bøker av Kent Andersen, bestill dem her:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp Kents bok her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.