Vaksinering utføres. Foto: Marit Hommedal / NTB  

Det viser seg at årets influensavaksine gir dårlig beskyttelse mot smitte. Selv om du tar vaksinen, har du stor risiko for å bli sengeliggende med feber om du smittes av influensa. Den ble et bomskudd.

Noen ganger treffer man bra med influensavaksinen, andre ganger blir det bom. I år er det dessverre det siste som har skjedd.

Å lage influensavaksinen innebærer alltid litt kvalifisert «gjetting». Oppskriften blir bestemt i februar – lenge før vi vet hvilken influensa som faktisk kommer neste vinter, skriver Aftenposten.

I år kan det altså se ut til at Verdens helseorganisasjon (WHO) har bommet.

– Ikke god effekt

Influensatypen som dominerer, H1, passer dårlig med H1-komponenten som er i vaksinen. Derfor får vaksinen dårligere effekt, opplyses det.

Derfor kan du fortsatt smittes og bli sengeliggende med feber, selv om du er vaksinert med årets vaksine.

Vaksineforsker Gunnveig Grødeland ved Universitetet i Oslo forklarer til Aftenposten:

– Det sirkulerer noe B- og H3-influensa. Disse har vaksinen god effekt mot. Men ikke mot H1, influensaen som foreløpig dominerer.

Vaksinen baserer seg på hvilken influensavariant helsemyndigheter verden over tror kommer til å dominere, og dette er i stor grad gjetning. I år gjettet man altså feil.

Beskytter mot alvorlig sykdom

Men det finnes fortsatt grunner til å ta denne vaksinen, ifølge Grødeland. For selv om vaksinen har dårligere effekt denne sesongen, betyr ikke det at den ikke virker i det hele tatt.

Vaksinens viktigste funksjon er å hindre død og alvorlig sykdom. Der fungerer den fortsatt godt, ifølge Grødeland.

Det skriver også FHI i sin ukerapport:

«Det er (…) ventet at vaksinen vil beskytte mot alvorlig sykdom og død».

Også overlege Preben Aavitsland ved FHI sier at det er vanskelig å treffe med en slik vaksine.

Årsaken til at vaksinetypene bestemmes så tidlig som i februar, er for å få tid til å lage nok doser til september.

– Selv om man ikke treffer helt, skal vaksinering gi noe beskyttelse mot alvorlig sykdom, berkefter Aavitsland.

Ifølge Grødeland er influensavaksinen basert på nokså gammel teknologi, og måten å lage dem på er så å si uendret fra 1940-tallet.

I gjennomsnitt gir influensavaksinen 60 prosent beskyttelse mot å bli syk, opplyses det. I år ligger man da godt under et slikt snitt, i og med at man har truffet så dårlig.

Hvor syk blir du av influensaen?

I Norge anbefales influensavaksinen til dem som er over 65 år og andre som har risiko for å bli alvorlig syke. Men mange unge og friske tar vaksinen fordi de eksempelvis får den gratis på jobb.

Mer enn 400.000 under 65 år som ikke er risikopasienter, har tatt vaksinen mot influensa i år. Disse er ikke garantert å bli mindre syke av influensa.

– Men det er holdepunkter for at de får mildere influensa hvis de blir smittet, enn det uvaksinerte får, ifølge Aavitsland.

Grødeland stemmer i:

– De vil kunne få mildere forløp, men fortsatt ligge hjemme, være syk og ha det ille. Men kanskje bare i én uke, og ikke to, avslutter hun.

Les også: 

Helsedirektoratet bekymret over lav vaksinasjonsgrad

Bestill de nye bøkene fra Document forlag:

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp julegavene fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.