Folkehelseinstituttet anbefaler at barn født mellom 2006 og 2008 i ungdomsskolen bør få tilbud om én dose med koronavaksine. – Ved et slikt tilbud vil ungdommen redusere egen risiko for alvorlig sykdom, skriver Folkehelseinstituttet i sin anbefaling til regjeringen. Regjeringen har valgt å følge FHIs anbefaling.

– Ungdom i alderen 12–15 år har generelt svært god vaksinerespons, og det er sannsynlig at beskyttelsen vil vare lenger enn etter én dose i denne aldersgruppen enn det vil være hos voksne, skriver FHI.

Helseminister bent Høie varslet tidligere i dag om at regjeringen vil komme med nyheter om dette på en pressekonferanse kl 12.

Høie: – Kommer nyheter om vaksiner for barn mellom 12 og 15 år torsdag

Anbefalingen fra FHI er på 40 sider (PDF). Anbefalingen viser til at barn generelt blir mindre syke enn voksne.

Skjermdump: FHI

Onsdag publiserte FHI en artikkel som underbygger dette. I ingressen står det følgende:

Covid-19 er generelt lite farlig for barn og unge. Barn og ungdom som smittes, får oftest svært milde symptomer på covid-19, og 20-30 % får ingen symptomer i det hele tatt. De som får milde symptomer kan få vondt i halsen, hoste, hodepine, og slapphet, og noen får kroppsverk og feber. (FHI)

Immunolog Gunnveig Grødeland ved Institutt for klinisk medisin er usikker på om det er riktig å vaksinere barn.

– Det er et vanskelig spørsmål. Det jeg er redd for, er at man kjører én løsning som den eneste rette. Det er komplisert. Vi kan ikke redusere det til at alle må beskyttes mot mild sykdom, vi må tåle en viss smitte i samfunnet, sier Grødeland til NRK.

Barn mellom 12 og 15 skal tilbys vaksine

Det er nå vedtatt at barn mellom 12 og 15 år skal tilbys én dose koronavaksine. Innkallingen starter så snart kommunene har kapasitet, melder NTB.

Regjeringen har bestemt seg for å følge FHIs anbefaling. Innkalling av årskull 2006–2008 kan startes så snart kommunene har kapasitet til dette. Kommunene må også etablere systemer for å kunne innkalle barn født i 2009 til vaksinasjon når de har fylt 12 år. (NTB)

Barna skal i første omgang tilbys en dose.

Vaksinasjonen vil i første omgang bestå av én vaksinedose. FHI vil gjøre nye vurderinger med oppdatert kunnskap om bivirkninger, sykdomsutvikling og den samlede situasjonen før det eventuelt gis en anbefaling om dose to til denne aldersgruppen.

(…)

Samtidig oppnås den største smittebegrensende effekten av vaksinene først når det er satt to vaksinedoser. Folkehelseinstituttet vurderer imidlertid at aldersgruppen i mindre grad enn voksne og eldre ungdom har bidratt til smittespredning, og at de individuelle hensynene er viktigere enn samfunnsnytten. (NTB)

 

Les også:

Lite covid-sykdom og få senfølger blant barn (FHI)

Vaksinasjon av unge ned til 16 år rulles ut, uten at foreldre får skikkelig informasjon (Document)

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.