Foto: Lise Åserud / NTB

Koronasituasjonen er uforutsigbar ved at virusvarianter som bedre unngår immunitet og antistoffbehandling, nå dominerer i Norge. Det skriver FHI i en ny rapport.

Dessverre kan det gå mot nok en vinter preget av koronasmitte, diverse tiltak og alt det styret som følger i kjølvannet av det hele.

I sin ukesrapport skriver Folkehelseinstituttet (FHI) at nye virusvarianter kan føre til ytterligere økning av epidemien, men at variantene ikke ser ut til å gi mer alvorlig sykdom. NTB melder om saken.

Den siste uken viser nye data at covid-19-epidemien fortsatt øker svakt.

Ifølge FHI øker nå epidemiene av covid-19, influensa og RSV-infeksjoner.

– Det er mulig at alle tre epidemiene er betydelig større ved juletider. Den samlede belastningen på helsetjenesten kan bli stor. Sykehusene og kommunene må ha beredskap for mer sykdom, større sykefravær, flere innleggelser og flere utbrudd i sykehjem og sykehus, skriver FHI.

Vaksinering med 4. dose av covid-vaksinen er i gang, og spesielt de over 65 og utsatte grupper tilrådes vaksine. Det er uklart hvilken effekt denne 4. dosen vil ha på de nye virusvariantene, siden den er utviklet for å håndtere tidligere varianter.

Samtidig oppfordres befolkningen til å vaksinere seg mot det som skal være en hissig form for influensa denne høsten og vinteren.

Les også:

Helsedirektoratet bekymret over lav vaksinasjonsgrad

 

Bestill de nye bøkene fra Document forlag:

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp julegavene fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.