Er pandemien snart over? Har omikron reddet oss ved å skape naturlig immunitet? Eller er det vaksinene som bør hylles? Uansett avvikler britiske myndigheter mange av koronatiltakene i neste uke.

De såkalte Plan B-tiltakene i Storbritannia avvikles i neste uke. Det innebærer at folk ikke lenger må bruke munnbind, jobbe hjemmefra eller ha vaksinebevis for å komme inn på offentlige steder, som for eksempel nattklubber.

Johnson sa også at det «snart kommer en tid» der man kan avvikle retningslinjene for selvisolasjon og karantene. De nåværende karantenereglene gjelder fram til 24. mars.

Statsministeren ønsker å få til en avstemning i Underhuset om å avvikle dem tidligere hvis situasjonen tillater det. (NTB)

I Norge fikk vi først beskjed av FHI om at antall innleggelser fortsetter å falle.

– Det er så langt rapportert om 218 nye pasienter innlagt i sykehus med påvist covid-19 i uke 2, hvorav 112 med covid-19 som hovedårsak. Dette er en foreløpig 23 prosents nedgang i nye innleggelser med covid-19 som hovedårsak fra uke 1, skriver FHI i sin siste ukesrapport.

Men noen ess må beholdes i ermet. Så omtrent samtidig får vi melding om en ny mutasjon som visstnok skal være enda mer smittsom enn omikron.

En undervariant av omikron som er mer smittsom enn den opprinnelige, øker kraftig i Norge, skriver Folkehelseinstituttet i sin ukerapport.

I rapporten skriver FHI at det var sju påvisninger av varianten 4. januar, men at dette hadde økt til 611 påvisninger 19. januar.

Virusvarianten kalles BA. 2 og er påvist hovedsakelig i Oslo. (NTB)

Hvor farlig denne undervarianten av omikron er, får vi ingen opplysninger om. Følger mutasjonen biologiens historiske regler, dreier det seg antageligvis om et mer smittsomt, men mindre farlig virus.

Men det kan selvsagt utnyttes politisk. Vi får se om politikerne er villig til å gi fra seg den makten de har tatt til seg i løpet av 2020 og 2021.

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.