– Det er ikke sikkert vaksinene stopper omikron, men symptomene er milde, så det er ingen grunn til panikk, sier Angelique Coetzee, som også er styreleder for Sør-Afrikas legeforening (SAMA). Panikken har allerede bredt seg, og mindre vil den ikke bli, nå som FHI skriver at det er en mulighet for at varianten allerede har kommet til Norge.

– Dette er ikke bare noe jeg selv sier, flere av mine kolleger har gjort de samme funnene, sier Coetze til det sør-afrikanske nettstedet News24.

– Symptomene er milde, og det er det viktigste budskapet, sier hun og legger til at pasientene ikke trenger innleggelse og at de blir friske etter et par-tre dager.

«We are not even admitting them, they’re at home and they get better within two to three days after we have seen them. Nothing spectacular at this stage, and there really is no need to panic

– Intet spektakulært på nåværende tidspunkt, og det er virkelig ingen grunn til panikk.

Panikken har kommet

Dessverre kommer hennes beroligende meldinger for sent for vestlige myndigheter og medier, inklusive våre egne. Mens dette skrives, kommer NTB med en melding som garantert vil bli hovedoppslag i norske medier utover søndagsettermiddagen:

Omikron-varianten av koronaviruset er ikke påvist i Norge ennå, men det er en mulighet for at den har kommet også til Norge uten at den er påvist.

Det skriver Folkehelseinstituttet (FHI) i sin risikorapport , som ble publisert søndag formiddag. (NTB, 28.11., kl 12:00)

Professor i medisinsk mikrobiologi ved Det helsevitenskapelige fakultet ved UiT, Norges arktiske universitet, Ørjan Olsvik, har blitt intervjuet av både Nordlys og Dagbladet, men det er ikke lett for en tilsynelatende sindig fagperson å styre hvordan mediene vinkler sakene. Her er først Dagbladets oppslag, lørdag og søndag:

Skjermdump: Dagbladet lørdag 27.11.21, kl 18:01

Skjermdump: Dagbladet søndag 28.11.21, kl 03:29

Ikke ett ord i tittelen om det som er Dr. Coetzees hovedbudskap: – Ingen grunn til panikk

Nordlys er mer edruelig:

Skjermdump: Nordlys, lørdag 27.11.21, kl 15:40

Her nærmer vi oss en sannhet som de færreste innen helsemyndighetene og deres lojale haleheng i pressen liker å innrømme. Nemlig om vaksinene lenger vil ha noen effekt? Hvem husker vel i dag at assisterende helsedirektør Espen Nakstad for to uker siden måtte innrømme at «mange nok overvurderte vaksinenes smittebegrensende effekt»?

La oss derfor se hva professor Olsvik har å si, bortenfor for eksempel Dagbladets tabloidisering:

– Et av problemene er at området som er endret på denne varianten er det området som vaksinen er rettet mot. Da blir vi bekymret for om vaksinen vår virker. Men dette er for tidlig å si noe om for vi har ikke nok data på det ennå, sier Olsvik.

– Hvor redde bør vi være?

– Det hjelper lite å gå rundt og være redde. Det blir det bare tull av. Men når varianten er på nå er listen til Verdens helseorganisasjon merket «bekymringsfull», så betyr det at vi finner den ubehagelig, sier Olsvik. (Nordlys)

Heller ikke FHI-direktør Camilla Stoltenberg har (heldigvis) kontroll over mediehysteriet som raser over hele Europa. Selv om hun, i tråd med FHIs siste risikorapport, ikke vet at omikron har kommet til Norge, er det først i bunnen av NTBs artikkel vi finner ut at omikron kanskje ikke er så farlig som mange vil ha det til, likevel:

– Det er fortsatt veldig begrenset kunnskap om denne nye varianten. Det er derfor stor usikkerhet om variantens egenskaper og den videre utviklingen. Kunnskapen vil øke dag for dag framover, sier Stoltenberg.

Spres til Norge

Det er sannsynlig at omikronvarianten er mer smittsom enn deltavarianten og vil spres til Norge.

Det er så langt lite sannsynlig at omikronvarianten gir mer alvorlig sykdom.

– Det er for tidlig å vurdere hvor godt vaksinasjon beskytter mot smitte med omikronvarianten, men vi regner med fortsatt beskyttelse mot alvorlig sykdom, sier FHI-direktøren.

«Vi regner med«, ja. Selvsagt er det lov til å håpe, men da kan vi andre kanskje ha lov til å håpe at myndighetene også vil innrømme at det er vaksineprodusentene og deres bakmenn som tjener mest på at vi alle piskes inn i de vaksinertes rekker..?

Jeg holder ikke pusten, for å si det på den måten.

Sør-Afrikas helseminister er ikke imponert over hvordan verden har taklet den nye virusvarianten:

Sør-Afrikas helseminister Joe Phaahla sier at de nye restriktive tiltakene mot Sør-Afrika er «uberettiget». – Derfor sa jeg at reaksjonen til land som har nedlagt reiseforbud og lignende tiltak går helt imot normer og standarder styrt av Verdens helseorganisasjon, sier Phaahla. (Euronews)

Covid-19: ‘No need to panic’ about Omicron variant, ‘symptoms are mild’ so far – SAMA board chair (News24)

Les også:

Helsedirektoratet – dypt uansvarlig advarsel om ny variant – «tilbake til start»

Kjøp Kents bok her!

Kjøp «Den ulykkelige identiteten» av Alain Finkielkraut fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.