Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) er bekymret, og vurderer strengere tiltak, skriver VG og NTB. Bare noen dager etter at regjeringen innførte nye tiltak fagmyndighetene selv hadde liten tiltro til effekten av, er kortere intervaller mellom vaksinedosene blant tiltakene som nå vurderes. Medienes og spesielt VGs rolle i panikken og forvirringen som nå brer seg, er ikke uproblematisk.

Det er fortsatt omikron, den nye sør-afrikanske og svært smittsomme korona-varianten som skaper usikkerhet. Ingen betviler at den er mer smittsom, men det er delte meninger om hvorvidt den er farligere.

– Ingen grunn til panikk, sier legen som fant omikron, men panikk blir det

Også landets helsemyndigheter innrømmer at effektene av vaksinen er diskutabel.

Folkehelseinstituttet mener det omfattende utbruddet av omikron blant fullvaksinerte i Oslo både viser at varianten har stort spredningspotensial og at vaksineeffekten kan være svært lav når det gjelder smittespredning. (Helsedirektoratet)

Nyheter?

Verdens Gang må, som landets største avis, selvsagt dekke korona-situasjonen i landet svært godt. Grafer og tall ligger alltid øverst på VGs hjemmeside, og mandagens intervju med helseministeren må sees som et eksempel på «nyhetsskaping». Jakten på nyheter blir for mange medier viktigere enn nyhetenes innhold.

VG hjemmeside mandag 6. desember kl. 07.45. Under grafene og siste nytt om en husbrann, skimter vi en bekymret helseminister, Ingvild Kjerkol. Skjermdump. VG

I dagens oppslag er det ikke tvil om at det er VG som driver nyheten frem. Kjerkol hadde ingen pressekonferanse, og noen av hennes rådgivere ringte neppe redaktørene i VG for å be om oppslag. Her har VG sett behov for å koke suppe på omikron-spikeren. Israel og Storbritannia ga dem en knagg å henge saken på, for å holde oss til journalist-sjargongen:

Både Storbritannia og Israel har innført et vaksineintervall på tre måneder. Det betyr at innbyggerne kan få en boosterdose tre måneder etter andre vaksinedose.

I Norge er intervallet foreløpig på seks måneder for de under 65 år, og fem måneder for de over 65.

– Vurderer dere å redusere vaksineintervallet?

– Disse oppfriskningsdosene er viktige, og foreløpig har vi fulgt anbefalingen i FHI, der de over 65 år kan få en oppfriskningsdose med et intervall ned til fem måneder. Jeg har bedt dem vurdere intervallet under 65 år også, og det venter vi et snarlig svar på. Vi har et mål om å nå så mange som mulig med en oppfriskningsdose før jul, slik at kommunene kan vaksinere dem over 65 og ned til 45 år. Her venter vi på en faglig vurdering fra FHI, sier Kjerkol.

– Når kommer den?

– Det får vi ganske snart.

– Hva betyr det? Måneder, uker?

– Det betyr i løpet av noen dager. Jeg forventer det i starten av uken. Det er flere uker siden vi besluttet en boosterdose til dem over 65 år, og vi har planlagt for fortsatt høy vaksineaktivitet i 2022. (VG)

Om noen fortsatt skulle være i tvil om VGs agenda, kan de jo se på dagens hovedoppslag, del II:

Helseministerens bekymringer understrekes av krigstyper og hennes foldede hender. VG mener alvor. Skjermdump: VG

Helseministeren om omikron-smitte: − Kan bli flere og strengere tiltak denne uken

Les også:

Et lite regnestykke med kjent brøk, men uten underliggende sykdommer

Det kan være greit med et medialt korrektiv, støtt oss gjerne!

 

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.