Et betydelig fall i nye smittetilfeller de siste dagene kan tyde på at Sør-Afrikas smittetopp med omikronvarianten har blitt nådd.

Det sier medisinske eksperter i landet.

De daglige smittetallene blir påvirket av flere faktorer, blant annet ujevn testing og forsinkelser i rapportering. Men tallene fra de siste dagene kan likevel gi en liten pekepinn på om smittetoppen har blitt nådd.

Etter at landet nådde en topp på nesten 27.000 nye tilfeller forrige torsdag, falt de til rundt 15.424 tirsdag. I Gauteng-provinsen, som er Sør-Afrikas mest befolkede med 16 millioner innbyggere, begynte nedgangen tidligere og har fortsatt å gå nedover.

– Ikke veldig alvorlig

– Det var en kort bølge, og den gode nyheten er at den ikke var veldig alvorlig heller når det gjelder sykehusinnleggelser og dødsfall, sier Marta Nunes, som er seniorforsker på avdelingen for vaksiner og smittsomme sykdommer ved University of Witwatersrand.

Det kan være et godt tegn, men eksperter påpeker at det fortsatt er for tidlig å konkludere med noe. I fjor så man en økning i smittetilfeller i flere land etter juleferien.

I tillegg er det flere faktorer som kan påvirke tallene i Sør-Afrika. Det er nå sommer i landet, som gjør at mange oppholder seg utendørs.

Dominerende variant

Omikron er nå den dominerende virusvarianten i flere land, blant dem Danmark, Portugal og Storbritannia der antallet påviste tilfeller dobles med to-tre dagers mellomrom. Det gjelder også Sør-Afrika, der varianten først ble oppdaget. I Gauteng-provinsen anslås det at 90 prosent av koronatilfellene har vært med omikronvarianten siden midten av november.

Omtrent 40 prosent av alle voksne i Sør-Afrika har fått to doser koronavaksine. De fleste som blir lagt inn på sykehus med korona er uvaksinerte.

Les også:

Studie antyder at omikron kan gå i retning av forkjølelse

– Ingen grunn til panikk, sier legen som fant omikron, men panikk blir det

Kjøp Kents bok her!

 

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.