Risikoen for alvorlig sykdom og sykehusinnleggelse er langt mindre ved omikron-smitte enn med deltavarianten av koronaviruset, viser nye studier fra både Sør-Afrika og Storbritannia. Likevel holder FHI fast på at det kan bli aktuelt med enda strengere tiltak, kanskje allerede i romjulen.

Det sørafrikanske folkehelseinstituttet (NICD) la onsdag fram statistikk som tyder på at risikoen for sykehusinnleggelse er 80 prosent mindre ved omikron-smitte enn med deltavarianten av koronaviruset.

Risikoen for alvorlig sykdom ved omikron-smitte er 70 prosent lavere enn ved delta-smitte, viser studien, som ikke er fagfellevurdert, men som bygger på statistikk over påvist koronasmitte og sykehusinnleggelser i november i Sør-Afrika, landet der omikronvarianten først ble påvist.

– Disse svært oppløftende dataene tyder sterkt på at omikron-bølgen blir mindre alvorlig, sier Cheryl Cohen i det sørafrikanske folkehelseinstituttet (NICD). (NTB)

Toppen nådd?

Sørafrikanske myndigheter har unnlatt å gjeninnføre strenge koronatiltak i landet, noe som kan tyde på at smittetoppen er passert. Forskere her er usikre på om resultatene fra Sør-Afrika kan overføres til andre land, ettersom vaksinasjonsgraden er lav i Sør-Afrika, og mange sørafrikanere kan derfor ha utviklet naturlig immunitet, som bidrar til å dempe alvorligheten av omikron-smitte.

En analyse av statistikk over påvist smitte og sykehusinnleggelser i England og Skottland, ser imidlertid ut til å underbygge funnene i Sør-Afrika.

Analysen er utført av forskere ved Universitetet i Edinburgh og bygger på opplysninger om alder, kjønn, underliggende helseproblemer, vaksinestatus og koronasmitte blant nærmere 98 prosent av Skottlands befolkning, skriver Washington Post.

Heller ikke denne studien er ennå fagfellevurdert, men den tyder på at risikoen for sykehusinnleggelse er nærmere 60 prosent lavere for dem som smittes med omikronvarianten av viruset, enn for dem som smittes av deltavarianten.

– Dette må kalles en god nyhet, sier Jim McMenamin, som leder innsatsen mot covid-19 i Skottland og er medforfatter av studien.

FHI usikre

FHI er fortsatt usikre på hvor smittsom omikronvarianten er. I sine mest pessimistiske scenarioer mener de det vil bli behov for enda strengere koronatiltak.

I verste fall antar FHI at virusvarianten har en doblingstid på 2,4 dager. Da regner de med tre millioner smittede allerede innen februar.

Det gjelder også med dagens tiltak, som FHI beregner at vil ha om lag 40 prosents dempende effekt på smitten.

– I disse scenarioene vil ikke 40 prosents reduksjon i kontakt mellom mennesker være nok til å hindre en stor bølge med smittetopp allerede tidlig i januar. I disse scenarioene vil mer enn tre millioner mennesker, altså mer enn halvparten av befolkningen, være smittet innen februar, skriver FHI i modelleringsrapporten.

Dette vil i så fall innebære mellom 30.000 og 40.000 mennesker med behov for sykehusinnleggelse og om lag 1.000 innlagte per dag.

– Hvis omikron har en raskere doblingstid på 2,4 dager kan vi stå overfor en betydelig smittebølge som fører til overbelastning av helsetjenesten selv med dagens tiltak, skriver FHI. (NTB)

Til tross for at det nå daglig kommer nye studier som viser at omikronsmitte ikke fører til mange sykehusinnleggelser, holder Folkehelseinstituttet fast ved at det kan bli nødvendig med enda strengere koronatiltak i Norge, kanskje allerede i romjulen,

– Det ser ut til at smittespredningen blir svært stor. Samtidig ser det ut til at vi kan hjelpe til med vaksinasjon og med de tiltakene vi har. Det kan imidlertid bli behov for ytterligere tiltak, sier Stoltenberg.

Hun sier til NRK at FHI allerede i romjulen kan komme med en anbefaling om nye tiltak.

Stoltenberg sier det per nå ligger an til en smitteøkning et sted mellom det optimistiske scenarioet og det pessimistiske. Da spår FHI-direktøren at man vil ha en virkelighet der smitten er slik at det er et håndterbart antall mennesker som blir syke samtidig. (NTB)

WHO-kritikk

Lederen for Verdens helseorganisasjon (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus, gikk onsdag hardt ut mot rike lands tilbud om påfyllingsdoser til egne innbyggere og sa at dette øker ulikhetene i verden og bidrar til å forlenge pandemien.

– Ingen land kan vaksinere seg ut av pandemien, sa han.

Stadig flere land, blant dem Norge, tilbyr en tredje påfyllingsdose, og Israel kunngjorde denne uka at helsepersonell og innbyggere over 60 år skal få en fjerde dose.

Dette skjer samtidig med at bare et fåtall av innbyggerne i mange folkerike utviklingsland har fått tilbud om vaksine. (NTB)

Les også:

 

 

 

Kjøp Kents bok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.