En studie fra Hongkong tyder på at omikron fester seg i nese og hals og ikke går så mye ned i lungene. Gode nyheter, sier vaksineekspert Anne Spurkland til VG.

– Studien peker på at omikron smitter veldig lett men gir kanskje mindre alvorlig sykdom fordi den holder seg høyere i luftveiene som nese og hals, forklarer immunolog og professor Anne Spurkland ved Universitetet i Oslo til VG.

En forskergruppe på Universitetet i Hongkong omtaler studien i en pressemelding onsdag.

Forskerne skriver at de har dyrket celler fra luftveier fra mennesker i cellekulturer og sett på hvordan cellene reagerer på de ulike virusvariantene som wuhan, delta og omikron.

– Da konkluderer de med at omikron klarer seg bedre i cellene fra øvre luftveier. Viruset kopieres mer der så det blir større mengder virus.

Fordi omikron særlig liker å formere seg i nese og hals kan den lettere smitte enn om den raskt trekker seg ned til lungene, tror Spurkland.

– Da ligner omikron mer på andre koronavirus vi kjenner. Forkjølelse går sjelden ned i lungene, sier Spurkland til VG:

En annen studie fra Discovery Health i Sør-Afrika viser 29 prosent lavere risiko for sykehusinnleggelse ved omikron enn i den første koronabølgen.

Les også:

Løgn, fordømte løgner og statistikk: Covid-statistikk forvirrer i stedet for å forklare

– Ingen grunn til panikk, sier legen som fant omikron, men panikk blir det

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.