Ifølge en ny studie kan covornaviruset ta seg inn i kroppens fettvev og utløse betennelser. Det antas at dette er årsaken til at overvektige har større risiko for å bli alvorlig syke eller dø av viruset. Studien viser at jo mer overvektig er person er, jo større er sjansen for alvorlig smitte, lang covid eller død.

Dusinvis med studier har allerede vist at overvektige har i større grad blitt mer alvorlige syke eller dødd under pandemien. Dette gjelder også for yngre pasienter.

«We didn’t understand early on what a major risk factor obesity was. … It’s not until more recently that we’ve realized the devastating impact of obesity, particularly in younger people,» says Anne Dixon, a physician-scientist who studies obesity and lung disease at the University of Vermont. That «may be one reason for the devastating impact of COVID-19 in the United States, where 40% of adults are obese

I England oppdaget man tidlig at overvekt var et fellestrekk for pasienter som måtte innlegges på sykehus med covid. Dette var tallene for våren 2020:

Den nye studien, som enda ikke er gransket eller publisert i medisinske tidsskrifter, viser at coronaviruset lagres og formerer seg i fettceller og kan på et senere tidspunkt spre seg ut til andre celler og dermed forårsake såkalt «lang covid».

I Sverige viser en studie fra Sahlgrenska akademin at nesten 40 prosent av pasientene på intensivavdelinger under den første virusbølgen våren 2020 var overvektige med BMI over 30, skriver Aftonbladet. 16 prosent av den svenske befolkningen er å finne i denne gruppen. De overvektige var dermed svært overrepresentert på intensivavdelingene. De overvektige hadde også 50 prosent høyrere risiko for å dø av viruset.

– Dette kan virkelig bidra til alvorlig sykdom. Vi har oppdaget samme inflammatoriske cytokiner som jeg har sett i blodet på svært syke pasienter som svar på infeksjon i denne type vev, sier Catherine Blish, professor ved Stanford-universitetet og en av de to hovedforfatterne bak studien.

Inflammasjon er kroppens svar på angrep og kan være farligere enn selve infeksjonen.

Forskerne bak studien har også undersøkt fettvev fra europeiske pasienter som har dødd av covid-19. – Det viktige i dette er ”herregud, viruset kan smitte fettceller direkte”, sier Philipp Scherer, som forsker på fettceller ved UT Southwestern Medical Center i Dallas, til New York Times.

Ifølge hjertespesialist David Kass ved Johns Hopkins-universitetet innebærer oppdagelsen at en svært overvektig person går og bærer på store megnder kroppsfett hvor viruset «henger igjen», formerer seg og skaper farlige reaksjoner fra immunforsvaret.

– Det innebærer at mennesker med kraftig fedme bærer på en slags virusbombe der den første eksplosjonen i kroppens immunsystem utløser nye eksplosjoner. – Det blir en perfekt storm, sier David Kass til New York Times.

NyTimes   fortune

 

 
Kjøp Kents bok her!


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.