Smittetallene skyter i været, men bare fem av 177 innlagte de siste fire uker har hatt påvist omikron. Omikron gir et så mildt forløp at selv intensivlederne ber om at tiltakene lettes.

Det siste døgnet er det registrert 11.825 koronasmittede, 3440 flere enn samme dag i forrige uke. Kurven peker m.a.o. oppover. De fleste vil på et eller annet tidspunkt får omikron.

Samtidig er antall innlagte fallende.

Onsdag var 264 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var 13 færre enn dagen før. (NTB)

Derfor går intensivledere inn for en oppmykning.

– Vi ser at omikron smitter mer, men det er en lavere andel av de smittede som blir så syke at de må legges inn på sykehus. Og det er færre av disse som blir så syke at de trenger intensivbehandling, sier Anne Bøen til Aftenposten.

Hun er overlege i anestesi og leder for anestesi- og intensivlegene ved Ullevål sykehus.

Ifølge Folkehelseinstituttet viser analyser at det er 69 prosent lavere risiko for å bli lagt inn på sykehus med omikronvarianten av koronaviruset enn med delta.

I tillegg ser det ut til at omikron gir kortere liggetid enn delta.

Mandag var det kun to pasienter med bekreftet omikronsmitte som har vært eller er innlagt på sykehusene i Helse Øst. Den ene er vaksinert, den andre ikke. Begge er over 60 år.

Bøen mener det er nå er nok kapasitet i helsevesenet til at det er mulig med en forsiktig oppmykning i noen av tiltakene fra regjeringen.

Tallet 177 gjelder dem som ble innlagt i de siste fire uker, mens 264 er totaltallet.

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.