Danmark har hatt stor spredning av omikron de siste 14 dagene, med 3647 tilfeller per 100.000 innbyggere. Nå sier en ledende smittevernekspert at Danmark skal endre strategi og bruke omikron for å komme ut av pandemien.

Professor Lone Simonsen, som i Danmark har fått tilnavnet «pandemi-Lone», sier til TV2 at danskene kun skal kontrollere tempoet på smittespredningen.

– Vi vet nå at alle trolig skal bli smittet de nærmeste månedene, så vi forsøker å justere smitten slik at det ikke overvelder sykehusene, sier hun.

Bakgrunnen er at omikron er en svært smittsom variant, men erfaringen fra land som Canada, England og Sør-Afrika viser en langt lavere risiko for at de smittede må legges inn på sykehus.

– Vaksinene har fortsatt en effekt mot alvorlig sykdom, innleggelser og død. Så derfor forsøker vi kun å kontrollere spredningstempoet, sier Simonsen.

Tyra Grove Krause er fagleder for Statens Serum Institutt. Hun tror pandemien er over i løpet av to måneder, men advarer om at januar kan bli en tøff måned.

Til spørgsmålet om, hvor længe coronavirus vil have afgørende indflydelse på danskernes liv, lød svaret:

− Det tror jeg, den kommer til have de næste to måneder, og så håber jeg, smitten vil begynde at klinge af, og vi får vores normale liv tilbage.

– Omikron er kommet for at blive, og den kommer til at give noget massiv smittespredning den kommende måned. Når det er over, står vi et bedre sted, end vi gjorde før, lyder vurderingen.

Men professor ved infeksjonsmedisinsk avdeling på Hvidovre Hospital, Thomas Benfield, mener at man feiltolker omikron.

– Man fejlfortolker, at Omikron er mildere end Delta. Det er den nok, men den er også meget mere smitsom, så vi ser ti gange flere smittede, og derfor også mange flere indlagte, sier han til dansk TV 2.

Nå skal alle i Danmark smittes: – Vi tror pandemien er over til våren 

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.