Folk i shopping-strøket Ginza i Tokyo går med munnbind utendørs den 8. november 2021. Foto: Koji Sasahara / AP / NTB.

Tre måneder etter at deltavarianten utløste nesten 26.000 nye smittetilfeller hver dag i Japan, og mens vestlige land har rekordhøye smitte- og innleggelsestall, har de daglige smittetallene stupt ned til under 150 i øystaten. Den samme nedgangen gjelder for innlagte og døde. Per 12. desember er tallet for nye smittetilfeller for hele landet, som har 125 millioner innbyggere, bare 149. Og det er samme dag rapportert om bare én død, og antallet alvorlig syke er 25.

I megabyen Tokyo med 14 millioner innbyggere, er tallet på nye smittede per 12. desember 13. 3 er alvorlig syke og ingen nye døde. Dette skriver The Japan Times.

Slike tall har det vært i over en måned. I Tokyo er det den 31. dagen med under 30 nye smittede. Dette skjer i et land med verdens eldste befolkning og ingen nedstenging.

Forskere og menigmann klør seg i hodet og lurer på hva som har skjedd. Det er mange forklaringer og teorier.

Munnbindbruk er dypt rotfestet i den japanske befolkning etter erfaringen med SARS-epidemien i 2002-2004. De holder også avstand så godt de kan i det tett befolka landet, selv om de på togene må stå som sild i tønne, men alle med munnbind. Og på fortauene og i fotgjengerovergangene er det stappfullt av ansikter med munnbind.

De er klar over viktigheten av ventilasjon. Smitten sprer seg via luftdråper, og da blir det viktig å lufte ofte og få ny, frisk luft inn i boliger, kontorer, tog o.l. Det hjelper også at de har tradisjon for å unngå for mye snakking på offentlige transportmidler. Og et nytt begrep og en ny skikk har nå dukket opp for å redusere smittespredning: Stille måltider (silent eating), dette helst på restauranter.

Så er vaksinasjonsgraden høy, på over 80 %. De kom sent i gang med vaksinering, men når de først kom i gang, var det effektivt, og det gikk kjempefort. Det meste skjedde i sommer og tidlig høst. Det betyr at antistoffene fra vaksinen fremdeles har god virkning siden de er forholdsvis nye.

Kan dette være hele forklaringen? Andre østasiatiske land som Sør-Korea, Taiwan og Kina har jo de samme tiltakene. Nei, det ser ikke slik ut, for Sør-Korea rapporterer om rekordsmitte, selv om de har lite smitte i forhold til vestlige land hvis man ser på folketall. 5. desember rapporterer Sør-Korea, med ca. 53 millioner innbyggere, om 5000 nye smittetilfeller. Riktignok ikke så mye mer enn Norge, som har en tiendedel av deres befolkning, men rekordmye for dem.

Det er bare i Japan man hittil har sett denne eksepsjonelle nedgangen i smittetall fra delta-varianten.

Da dukker det opp en oppsiktsvekkende teori. I en artikkel i The Japan Times fra 18. november framsetter Ituro Inoue, professor ved The National Institute of Genetics, en interessant teori: Viruset kan ha utryddet seg selv!

Teorien er at deltavarianten fikk for mange mutasjoner som ødela dets evne til å rette på feil, noe som førte til at den ikke klarte å kopiere seg selv og dermed ble utryddet.

But the chief reason may be related to the genetic changes that the coronavirus undergoes during reproduction, at a pace of around two mutations per month. According to a potentially revolutionary theory proposed by Ituro Inoue, a professor at the National Institute of Genetics, the delta variant in Japan accumulated too many mutations to the virus’s error-correcting, non-structural protein called nsp14. As a result, the virus struggled to repair the errors in time, ultimately leading to “self-destruction.”

I en podkast fra 8. desember blir denne teorien kalt en kvakksalverteori (a quack theory), selv om intervjuobjektet ikke kan utelukke den helt.

Interessant er det da at immunolog og professor i medisin ved Universitetet i Oslo, Anne Spurkeland, er inne på det samme, dvs. at viruset blir utryddet. Hun sier:

I løpet av neste år vil vi ha hatt to år med infeksjon og vaksinering. Til sammen får da viruset så lite handlingsrom at det stopper opp.

I løpet av det kommende året (pandemiens tredje år) vil veldig mange flere enn nå, verden over, ha blitt vaksinert eller infisert gjentatte ganger. Da vil vi nå et punkt der viruset ikke lenger har tilstrekkelig spillerom for endring før det enten fanges opp av immunforsvarets antistoffer eller svekker egen evne til å spre seg effektivt.

11. desember melder The Japan Times om enda en teori. Forskere ved Riken research institute, et ledende japansk institutt, mener at grunnen til at det under pandemien har vært færre smittede og døde i Japan enn i Europa og USA, skyldes gener. De tror at de fleste japanere har arvet et komponent i immunsystemet som mer effektivt kan drepe koronavirus. Ikke bare SARS-CoV-2, men også koronavirus som forårsaker vanlig forkjølelse. Et molekyl, HLA-A24, finner man hos 60 % av japanere, men bare hos 10-20 % av europeere og amerikanere. Dette molekylet, sammen med andre komponenter, påvirker immunsystemet og gjør det sterkere.

Most Japanese have an inherited component of the immune system that can more effectively kill various coronaviruses, including the one that causes COVID-19, scientists with Riken research institute have said, adding that this could be one of the factors behind the low number of cases and deaths in Japan during the pandemic compared with the U.S. and Europe.

Så gjenstår det å bevise også denne teorien.

Likevel – uansett teorier og forklaringer – så er faktaene der: Our World in Data melder 12. desember at Japan har i underkant av 18 500 døde og ca. 1,73 million smittede siden pandemien startet. Til sammenligning har USA 797.000 døde og nesten 50 millioner smittede, og Storbritannia har 147.000 døde og 10,8 millioner smittede.

Og: Deltavarianten har så å si forsvunnet i Japan! Det har den ingen andre steder.

Men nå kommer omikron. Noen få tilfeller fins allerede i landet, og de stenger grensene øyeblikkelig. Japan tør ikke hvile på laurbærene.

 

 

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.