Smittetallene stiger raskt i Oslo og reiser spørsmålet om ikke pandemien går sin gang uansett hva myndighetene foretar seg. I så fall er de økonomiske og menneskelige omkostningene forgjeves og vil kunne bli en belastning for regjeringen som innførte dem. Men Støre-regjeringen er ikke klar for å innrømme det. Foreløpig.

Smittetallet i Oslo stiger kraftig, og de høyeste tallene finnes i innvandrerbydelene Søndre Nordstrand, Grorud og Gamle Oslo. De laveste tallene er i Nordre Aker, Ullern og Nordstrand.

Det er registrert 2.170 nye koronasmittede i Oslo siste døgn. Det er 1.291 flere enn samme dag forrige uke, og 95 flere enn onsdag.
Det viser tallene kommunen publiserer på sine nettsider. De siste to ukene har det i snitt blitt registrert 1.037 smittede per dag. (NTB)

Smitten gir derfor et sosialt kart over Oslo, og denne sosiale fordelingen kan ha betydning for innleggelser og kapasitetsbehov. Det er mer diabetes, fedme og ernæringsproblemer blant innvandrerbefolkningen som resulterer i innleggelser.

Men det er underordnet den overgripende problemstillingen, som er at pandemien går sin gang, og spørsmålet er om man ikke skal la den gå sin gang. Omikron er den mest smittsomme varianten, men for de fleste gir den et mildt forløp.

Skal myndighetene akseptere det uunngåelige eller kjempe imot og binde opp mye krefter og ofre økonomien i en forgjeves kamp? Flere land, deriblant Danmark, antyder nå at det smarteste er å la pandemien gå sin gang. De samme signalene kommer fra USA.

I Oslo er hver sjette innbygger smittet: Til sammen er 106.743 Oslo-borgere registrert smittet siden mars 2020. I praksis betyr det at pandemien går sin gang. Helseminister Kjerkol fikk spørsmål om dette i Nyhetsmorgen, men svarte unnvikende. Den norske regjering er ikke villig til å lette på tiltakene, for dette ville være det samme som å innrømme at de var nytteløse fra starten av. Det eneste argumentet de har igjen, er at de forsinker spredningen så det ikke blir fullt på sykehusene. Men ca. 300 innleggelser på 10.000 sykehusplasser er vel ikke en overbelastning?

Det er disse tallene byråd Raymond Johansen etterlyste fra Kjerkol og Folkehelsa torsdag.

Han var ikke fornøyd med svarene.

Det kan bety at også Norge beveger seg mot en aksept av at omikron vil gi den flokkimmuniteten som Sverige satset på fra starten av.

Det politiske spørsmålet blir om også Erna skulle innsett det langt tidligere, og disponert annerledes, så de økonomiske og personlige omkostningene var blitt mindre.

 

 

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!


 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.