Pandemien har eksplodert i Kina. En målestokk på det er at myndighetene ikke lenger gir daglige oppdateringer på antall smittede og døde. Tallene er for høye til at myndighetene tar sjansen på at de kommer ut. De kan demonstrere at myndighetene har mistet kontrollen, og dét er politisk farlig.

Hele systemet som Xi Jinping har bygget, hviler på kontroll. Total kontroll. Nå er koronapandemien galopperende.

Xi ville ha nullsmitte og stengte ned millionbyer som Shanghai, til store menneskelige omkostninger. Folk skrek fra sine leiligheter, og det fant sted spontane protester.

Myndighetene måtte oppgi nullsmitte-politikken. Siden har smitten eksplodert. Det skal være en omikron-variant som herjer i Kina.

Den kinesiske Folkehelsa, NHC, har ikke rapportert dødsfall de fire siste dagene. Det har dermed gjort seg irrelevant.

Det britisk-baserte helseselskapet Airfinity estimerte i forrige uke at Kina hadde mer enn en million nye smittetilfeller og 5000 nye koronadødsfall per dag.

Ifølge Financial Times og Bloomberg har kinesiske helsetopper bak lukkede dører anslått at så mange som 250 millioner ble smittet i landet i løpet av de første 20 dagene i desember. (NTB)

Da pandemien brøt ut, innførte Beijing full lockdown av Wuhan, som var episenteret. Men kommunistregimet lot internasjonale flygninger gå som normalt. Det sørget for å spre smitten over hele verden, bare til USA kom det ca 440.000 reisende. Dette valget er av flere tolket som at viruset var et biovåpen.

Kina kunne vise til svært lave smittetall sammenlignet med Vesten, noe nyhetsbyråene gjenga uten å stille spørsmål. Flere varslere forsvant.

Nå har myndighetene måttet strekke våpen. Det var tegn til omfattende sosialt opprør.

Hvordan pandemien vil prege Kina, er vanskelig å si. Fremfor alt ser sykehusene ut til ikke å kunne håndtere de syke. De skal heller ikke ha vært forberedt.

Viruset ble utviklet på laboratoriet i Wuhan i samarbeid med amerikanerne. Kina kunne tjene grovt på eksport av smittevernutstyr da pandemien herjet i Vesten. Nå er det Kinas tur.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.