Carrie Lam har bevist sin lojalitet til Beijing. Foto: Vincent Yu/AP/ntb Scanpix

Leder av Hongkong, Carrie Lam, sier at smittespredningen i byen er ute av kontroll. Tallet på nye tilfeller er beskjedne 108 i en by med 7,5 millioner innbyggere. Kan det være at de Kina-lojale ønsker seg en unntakstilstand for å kunne slå ned på opposisjonen uten at omverdenen merker det?

Det andre forholdet er at det er helt usannsynlig at smittespredningen skulle være ut av kontroll i Hongkong, men under kontroll i Fastlands-Kina.

Nyhetene fra Kina kommer i drypp, som for at de skal gardere seg, i tilfelle de mister kontrollen. Nå er det i Xinjiang-provinsen at viruset herjer. Men NTB klarer det kunststykket å gjengi DPA-meldingen uten å nevne at det er i de muslimske uigurenes provins det hersker krigstilstand.

Innbyggerne i Xinjiang-provinsen i Kina får ikke samles i grupper eller reise bort på grunn av et virusutbrudd de siste dagene.

Myndighetene i Xinjiang erklærte at det foreligger en krigslignende situasjon etter at det søndag ble meldt om 13 nye koronasmittede i tillegg til de 17 som var registrert fra før.

Hovedstaden Urumqi, med halvannen million innbyggere, er nedstengt, og flyavganger, undergrunnsbane og tog er nedstengt.

Kinesiske myndigheter skal sende 200 helsearbeidere til provinsen for å utføre koronatesting.

Gjennom strenge nedstengningstiltak fikk Kina kontroll over koronaepidemien, som startet i Wuhan mot slutten av fjoråret. Et nytt utbrudd i Beijing i juni skapte bekymring, men ble raskt brakt under kontroll.

Til sammen er det registrert rundt 85.000 smittede og 4.644 døde av viruset i Kina, et tall som ikke har steget nevneverdig siden april.

At disse tallene skulle ha noe med virkeligheten å gjøre, er utenkelig, ut fra rapporter som frafall av mobiltrafikk i Wuhan og bestilling av urner. Tallet på 85.000 smittede er en så stor løgn at den er ment å bløffe publikum.

Dette er et spill om Hongkong, og det er all grunn til å stille spørsmål ved myndighetenes motiver.

Spredningen av koronaviruset er kommet ut av kontroll i Hongkong, sier byens leder, Carrie Lam. Søndag ble det registrert 108 nye smittetilfeller.

Søndagens tall er ny dagsrekord i territoriet med 7,5 millioner innbyggere. De siste to ukene er det meldt om over 500 smittetilfeller, nesten en tredel av alle de smittede som er registrert siden pandemiens begynnelse.

– Situasjonen er svært alvorlig, og det er ingen tegn til at den kommer til å gå over, sier Lam.

Hun har skjerpet avstandskravene for folk i byen, i et forsøk på å få bukt med smitten. Det er også planer om å påby bruk av munnbind på offentlige steder innendørs. Forrige uke ble dette påbudt på offentlig transport. Da stengte også myndighetene barer, nattklubber og treningssentre som en del av smitteverntiltakene.

Så langt er det registrert 1.886 smittede og 12 døde i Hongkong. I juni var den lokale spredningen så godt som stanset, men de siste ukene har antallet nye tilfeller økt. (NTB)

Kjøp billetter til foredraget her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.