En sikkerhetsvakt gestikulerer advarende til fotografen i Guangan sportssenter, dit folk strømmer til for å bli testet. Kina opplever en ny corona-bølge. 15. juni. Foto: Thomas Peter/Reuters/Scanpix

Coronasmitte har spredt seg til flere bydeler i Beijing. Myndighetene prøver febrilsk å stenge ned bydelene, men mye tyder på at de er for sent ute.

Beijing har vært utstillingsvindu for regimet. Lave smittetall skulle vise at regimet hadde kontroll. Vestlige medier kolporterte denne versjonen villig vekk.

Men nå sprekker bildet.

Xinfadi-markedet sør i byen ble i helgen stengt, og tusenvis av ansatte og kunder blir nå testet for viruset. Flere bydeler i den kinesiske hovedstaden er isolert og nedstengt som følge av det nye utbruddet. Det er iverksatt testing av over 90.000 mennesker som bor i de utsatte områdene.

Siden 30. mai har 200.000 mennesker besøkt Xinfadi-markedet, som er byens største for ferskvarer, og kinesiske myndigheter forsøker nå å spore opp alle slik at de kan testes. Det er satt opp nesten 200 teststasjoner over hele hovedstaden, og ved flere av dem dannet det seg køer mandag. (NTB)

Det som skjer i Beijing er vanskeligere å holde skjult.

Mandag oppga myndighetene at 79 personer med tilknytning til markedet så langt har testet positivt. Senere samme dag opplyste Verdens helseorganisasjon WHO at det er over 100 bekreftede smittetilfeller i det nye utbruddet i Beijing.

Over hele byen blir idrettshaller og kultur- og underholdningslokaler stengt inntil videre.

Xu Ying, som representerer myndighetene i Beijing, sa på en pressekonferanse at desinfiseringen av offentlige steder må trappes opp i hele byen, i likhet med kontroll av folks kroppstemperatur. Samtidig er det innført reiserestriksjoner som innebærer at folk ikke får lov til å reise inn i bydeler der de ikke bor. (NTB)

Man må huske på at dette er den versjonen myndighetene vil ha ut. Selv den viser at myndighetene ikke har kontroll. Det er ikke bare en bydel hvor smitten herjer, det er flere.

Myndighetene har også stengt et annet marked nordvest i byen, Yuquandong, der det er oppdaget smitte som skal være knyttet til Xinfadi-markedet sør i byen.

Spiller på fremmedfiendtlighet

Kommunistregimet spiller på fremmedfiendtlige strenger det selv har stimulert. Smitten kommer utenfra, heter det og vestlige medier lepjer propagandaen i seg uten å mukke.

Genetiske analyser skal ha vist at viruset trolig er importert fra Europa, men man vet ennå ikke om det har spredt seg via mennesker eller som følge av mattransport. (NTB)

Selv når myndighetene velger å ramme norsk laks, blir ikke propagandaen stemplet for det den er: En politisk markering. Hvorfor akkuerat norsk laks er vanskelig å si. Det er kroken på døra for norsk eksport til Kina.

Flere supermarkeder hadde mandag fjernet laks fra hyllene etter at det ble funnet koronavirus på et skjærebrett for importert laks, ifølge avisen Global Times. Norsk laks er dermed ikke å finne i butikkhyllene i flere store supermarkedkjeder, melder NRK.

Over hele byen fjerner supermarkeder varer som kommer fra markedene, ikke minst store mengder frukt og grønnsaker. Søndag ble det meldt at mange innbyggere hamstret frukt og grønt.(NTB)

Offisielt har Kina 177 covid-smittede. Ut fra de omfattende tiltak myndighetene har satt i verk høres dette latterlig lite ut.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.