I Beijing hamstrer folk mat og nødvendighetsartikler etter at det er registrert et antall covid-tilfeller i byen. Viruset skal ha sirkulert uoppdaget i flere dager.

Mange varer var utsolgt søndag kveld, men lagrene ble fylt opp idag.

Koronasmitten i Kinas hovedstad har utløst bekymring for at Beijing etter Shanghai, blir den neste kinesiske megabyen hvor det iverksettes ekstreme tiltak for å hindre spredning av viruset. Mens dette skrives kommer de første meldingene om nedstengning av byen.

Det skal bare være funnet 70 smittede så langt i byen med mer enn 21 millioner innbyggere, siden utbruddet ble oppdaget fredag.

Kinesiske myndigheter har i kampen mot koronaviruset støttet seg på tilnærmet absolutte nedstengninger til tross for høye sosiale og økonomiske kostnader og ikke minst belastning på den offentlige moral.

Viruset skal ha spredt seg i Beijing i omtrent en uke før det ble oppdaget. Nesten to tredjedeler av de smittede er registrert i det fasjonable distriktet Chaoyang. Alle de 3,45 millioner innbyggerne her er beordret å ta tre PCR tester i løpet av de neste fem dagene. 

I andre byer har massetesting som svar på innledende tilfeller av koronasmitte, vært et forspill til strenge nedstengninger. 

Den nu fire uker lange lockdownen i Shanghai har ført til omfattende klager fra innbyggerne. En utvidet nedstengning i Beijing vil øke det politiske og økonomiske presset på myndighetene.

– Pandemifokuset er flyttet til Chaoyang, sa Cai Qi, kommunistpartiets sekretær i Beijing ifølge Xinhua News søndag.

Cai Qi virket bestemt på å vise at Beijing ikke ville nøle med å ta de nødvendige forholdsregler for å kvele utbruddet:

– Viktige pandemitiltak kan ikke vente til neste dag. Alle utsatte individer må sjekkes med det samme.

Folk strømmet søndag kveld til teststasjonene selv om myndighetene ikke krevde testing før mandag. Men uten fersk test har ikke folk lov til å ta tog eller fly ut av Beijing i tilfelle lockdown. Da Beijing hadde et utbrudd sommeren 2020, hastet folk ut av byen for å unngå å bli sperret inne.

Minst ett boligkompleks i Beijing skal være sperret av. Flere treningssentre har kansellert timene eller stengt. Det er strenge kontroller ved innreise til byen.

Den kvelende nedstengningen av Shanghai har trukket Kinas økonomiske utsikter betydelig ned og vekket offentlig harme. Beboerne har kritisert myndighetene og delt dystre historier på nettet. Det hevdes at myndighetene har tapt støtten i folket for politikken de fører.

Utbruddet i Beijing sendte børsindeksen CSI 300 ned fem prosent til laveste nivå på to år.

Chaoyang som ligger på østsiden av Den forbudte by, er det mest fasjonable distriktet i Beijing med luksuriøse kjøpesentre, dyre leiligheter og velstående borgere. De fleste utenlandske ambassader, underholdningssentra, dyre restauranter og bedriftshovedkvarter finnes her. Chaoyang Park er et vidstrakt grøntområde hvor du finner en kunstig strand, tivoli og vitenskapsmuseum med interaktive utstillinger. Beijings ikoniske nasjonalstadion kjent som Fugleredet, ligger her. Bydelen har lite produksjon.

Beijing Covid spike prompts mass testing, panic buying

Kina: – Det grunnleggende problemet er selve covid-strategien

 

 

Kjøp Sir Roger Scrutons bok «Svindlere, svermere og sjarlataner» fra Document Forlag her!

Kjøp Sir Roger Scrutons bok «Svindlere, svermere og sjarlataner» fra Document Forlag her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.