10 prosent av de omikronsmittede i Danmark hadde fått tre vaksinedoser. Vaksinene alene er ikke nok for å kontrollere smittespredningen, sier Bukholm i FHI.

– Det er ikke overraskende. Vi vet at disse vaksinene ikke beskytter 100 prosent, og selv en boosterdose vil gjøre at noen blir smittet, sier smitteverndirektør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet (FHI) til NRK.

2.471 personer i Danmark er registrert smittet med omikronvarianten, viser tall fra søndag. Nesten 10 prosent av dem ble smittet selv om de hadde tatt tre vaksinedoser. I Norge har hittil ingen av de omikronsmittede vært vaksinert med tre doser, ifølge FHI.

– Den viktigste effekten vi forventer av en boosterdose, er at vi kan beskytte folk ganske effektivt mot alvorlig sykdom, sier Bukholm.

Det blir kontinuerlig vurdert om tiltakene som er innført, er tilstrekkelige.

– Vi regner ikke med at en tredje dose alene er nok til å ha kontroll over smittespredningen, sier han.

Det er assisterende helsedirektør Espen Nakstad enig i. Tallene fra Danmark viser at antall registrerte omikronsmittede dobles hver andre til tredje dag, sier han.

– Det går veldig fort. Vi ser det på antall innleggelser i Danmark og bekymrer oss for at dette kan gå veldig fort. Da må vi inn og vurdere tiltakene vi har i Norge, om de er effektive nok mot omikron, sier han.

Blant annet er det er viktig å finne ut hvor smitten sprer seg, og om tiltakene er målrettede nok, mener Nakstad.

Kjøp Asle Tojes siste bok her!

Kjøp Asle Tojes bok her!

Kjøp Asle Tojes bok her!

Kjøp alle tidsskriftene fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.