Fra nå av må fullvaksinerte også i karantene hvis en i husstanden blir smittet og det er grunn til å tro at det dreier seg om omikron-varianten.

WHO advarer om at omikron-varianten av koronaviruset vil spre seg over hele verden, noe de frykter kan få alvorlige konsekvenser.

Regjeringen innfører nå tiltak for å bremse og forsinke spredningen av omikron i Norge.

– Erfaringen fra koronapandemien så langt er at virusvarianter med økt smittsomhet vil spre seg til alle land, inkludert til Norge. For å begrense og forsinke spredningen her i landet innfører vi derfor en rekke offensive tiltak, skriver helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol i en pressemelding.

Dette er de nye tiltakene:

– Isolasjonstiden forlenges til syv dager for de som tester positivt og som det er grunn til å tro er smittet med varianten omikron.
– Det pålegges smittekarantene i 10 dager for husstandsmedlemmer og tilsvarende nære personer det er grunn til å tro er smittet med varianten omikron, uavhengig av vaksinasjonsstatus. Disse har krav om PCR-test så snart som mulig og dag 7 før avslutning av karantene.
– Det innføres testplikt for øvrige nærkontakter. De skal testes med PCR-test så snart som mulig og mellom dag 3 og 7 etter nærkontakten og skal om mulig unngå nærkontakt med andre personer frem til første test er negativ.
– Alle tiltakene gjelder altså uansett vaksinasjonsstatus.
– Pliktene opphører dersom det senere bekreftes at smitten ikke skyldes virusvarianten omikron.

Reaksjonene på den nye varianten av Covid-19 samsvarer ikke med uttalelsene til medisinske eksperter fra mutasjonens opprinnelse sør i Afrika.

– Det er ikke sikkert vaksinene stopper omikron, men symptomene er milde, så det er ingen grunn til panikk, sa Angelique Coetzee, som også er styreleder for Sør-Afrikas legeforening (SAMA).

Malawis president reagerer kraftig på at stadig flere land, deriblant USA, nå innfører innreiseforbud fra ulike afrikanske land, i frykt for omikron-mutasjonen.

Malawi’s President Lazarus Chakwera has accused Western countries of «Afrophobia» for shutting their borders to his and other neighbouring nations, after South Africa flagged the new Omicron coronavirus variant last week.

Les også: – Ingen grunn til panikk, sier legen som fant omikron, men panikk blir det 
Les også: Mer hykleri fra Biden-regimet

FHI anbefaler enkle tiltak med lav tiltaksbyrde:

– Inntil videre anbefaler Folkehelseinstituttet enkle tiltak med lav tiltaksbyrde for å forsinke introduksjon og spredning av omikronvarianten inntil mer kunnskap er tilgjengelig, skriver FHI i det faglige rådet.

FHI understreker at omikron ikke er påvist i Norge, og at alvorlighetsgraden på nåværende tidspunkt er uklar.

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.