Statsminister Jonas Gahr Støre. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Norge gjør som flere andre europeiske land og innfører innreisetiltak fra flere afrikanske land for å hindre spredning av en ny virusvariant. Dermed trosser Norge WHO, som er motstander av disse tiltakene.

NTB melder om saken og beretter at varianten under betegnelsen B.1.1.529 har ført til at EU-kommisjonen har foreslått stans i flytrafikken fra land sør i Afrika. Storbritannia, Italia og Tyskland har allerede innført dette.

Nå følger Norge etter, opplyste statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i et intervju med NRK fredag kveld.

– Det er uttrykk for at dette viruset kan overraske oss og at det som skjer langt unna oss, kan komme veldig nært. Derfor følger vi europeiske land nå og innfører plikt om karantene for folk som kommer til Norge fra disse landene, sier Støre til NTB.

Alle reisende fra Sør-Afrika, Namibia, Zimbabwe, Botswana, Mosambik, Lesotho, Eswatini og Malawi må i karantene. Det gjelder fra midnatt natt til lørdag.

UD fraråder også reiser som ikke er strengt nødvendige til disse landene, og det innføres forbud mot direkteflygninger fra landene. Ingen av dem har direkteflygninger til Norge i dag.

Trosser WHO-råd

Det skjer mot rådene fra Verdens helseorganisasjon, som advarer land mot å innføre innreiserestriksjoner foreløpig.

– Vår vurdering er at det er riktige tiltak å gjøre og det bygger på rådene fra Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet. Jeg har ikke sett WHOs råd, men jeg har sittet i møter med FHI og Helsedirektoratet og helseministeren, justisministeren, og jeg har gått grundig gjennom dette med dem, og vi er trygge på at det er det rette å gjøre, sier Støre.

Kan testes ut

Tilreisende fra landene som får karanteneplikt, kan teste seg ut av karantene, opplyser Støre.

– Vi vet at smitte som kommer med innreise har ført til oppblomstring tidligere, og når vi har kunnskap om dette tidlig, kan tidlige tiltak med kontrollbegrensning og karantene bidra til å beskytte oss, sier statsministeren.

Støre sier det vil bli tatt løpende vurderinger av om flere land skal rødlistes og utløse karanteneplikt dersom virusvarianten dukker opp der.

(Saken er oppdatert per kl. 18.33 med presisering av hvilke land det gjelder).

Årets julegaver til venner og familie bestiller du hos Document:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Vi trenger DIN støtte! Gi et bidrag til Document i dag:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.