Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H). Foto: Terje Pedersen / NTB

– Det er viktig at vi handler raskt for å prøve å unngå at virusvarianten som har kommet til Storbritannia spres videre innenlands her i Norge, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie. Søndag ble det kjent at regjeringen allerede tidligere i desember vurderte å stenge Norge helt ned i julen.

– Det er viktig at alle som har ankommet fra Storbritannia siste 14 dager etterlever karantenereglene. Vi har strenge innreisetiltak, men vurderer nå om det er nødvendig å sette inn ytterligere tiltak, sier Bent Høie, helse – og omsorgsminister.

Departementet la søndag ut en pressemelding etter at Storbritannia innførte full nedstengning i deler av øyriket. Ifølge denne er den nye varianten påvist i prøver fra 9 personer i Danmark, samt i Nederland og Australia. Varianten er så langt ikke oppdaget i Norge, men Folkehelseinstituttet følger situasjonen tett.

– Det er ingen holdepunkter for at virusvarianten gir mer eller mindre alvorlig sykdom, sier avdelingsdirektør Line Vold i FHI. (NTB)

16 millioner briter får ingen jul

 

Ifølge NTB vurderte regjeringen allerede tidlig i desember å innføre full nedstengning av Norge.

– Vi har hatt en vurdering av om vi skulle ha en form for nedstengning i julen, sier statsminister Erna Solberg (H) til NTB.

Vurderingen ble gjort i dagene før en pressekonferanse 2. desember. Der ble regjeringens råd for julefeiringen lagt fram.

– Det har vært et viktig prinsipp for oss at vi skal være føre-var. Men samtidig må det være forholdsmessig. En nedstenging ville ikke vært det, sånn som smittebildet ser ut for øyeblikket, sier statsministeren.

I forkant av beslutningen hadde regjeringen bedt om råd fra Folkehelseinstituttet (FHI) og Helsedirektoratet om smittemessige, økonomiske og sosiale følger av en hard nedstengning. Rådet kom 20. november.

Mot strømmen

Retningslinjene for julefeiringen i Norge står i skarp kontrast til situasjonen i mange europeiske land. Danmark vil i praksis være stengt ned fra 25. desember til 3. januar, og Nederland har innført en streng fem uker lang nasjonal nedstengning. Årsaken er økt koronasmitte. (NTB)

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.