Løssalgsavisenes æra er over, Internett og frie, usubsidierte medier som Document har ødelagt deres monopol, og delvis deres grep om leserne. Men Document leses også av andre medier, selv om de ikke alltid er så nøye med å fortelle sine brukere det.

Et lite eksempel kommer her:

Tirsdag morgen publiserte vi denne saken: Omikron: Børsene i Asia går opp mens Norge stenger ned

Den ble ikke lest av så forskrekkelig mange, men trolig var det noen i avisen med det misvisende navnet Verdens Gang som leste den. Her er hva de skrev i saken de publiserte et minutt over midnatt, torsdag: Sør-Afrika: Tallene som kan gi håp

Omikron-varianten fortsetter å spre seg med rasende fart. Men medisinske funn fra Sør-Afrika kan gi håp: Maskinene som gir oksygen har stilnet i intensivavdelingene.

– Mine kolleger og jeg har alle lagt merke til det høye antallet pasienter som klarer seg med vanlig luft, sier Dr. Fareed Abdullah, direktør Sør-Afrikas medisinske forskningsråd, og lege ved avdeling for smittsomme sykdommer i Steve Biko sykehuset til Financial Times.

– Dersom man gikk inn i en covidavdeling når som helst det siste halvannet året, så kunne man høre oksygen som strømmet ut fra koblingene i veggen, man kunne høre oksygenmaskiner som sto og pep. Men nå er flertallet av pasientene akkurat som pasienter i andre avdelinger, fortsetter Abdullah.

VG siterer altså Financial Times, som publiserte saken etter vår kilde New York Times, som publiserte sin sak mandag 6. desember. Vår versjon lød slik:

En rapport fra et forskningsprosjekt ved Steve Biko-instituttet i Pretoria, ledet av Dr. Fareed Abdullah, gir grunn til håp.

Dr. Abdullah said in an interview that he had walked into a Covid ward and found a scene unrecognizable from previous phases of the pandemic, when it would have been full of the humming and beeping of oxygen machines.

“Out of 17 patients, four were on oxygen,” he said. “That’s not in a Covid ward for me, that’s like a normal ward.”

Dr. Abdullah sa i et intervju at han hadde gått inn i på en Covid-post og fant en scene som var ukjennelig fra tidligere faser av pandemien, da posten ville vært full av humming og piping fra oksygen-apparater.

– Av 17 pasienter var fire på oksygen, sa han. – Det er ikke en Covid-post for meg, det er som en vanlig avdeling.

Dette kan bero på tilfeldigheter, men mon tro om det ikke er slik at våre saker om omikronets milde natur, også har blitt lagt merke til i VGs lokaler.

Hvorom allting er, så viser også NTBs sak fra kl 07:35 torsdag morgen, at de følger med på VG, selv om de ikke siterer VG, men bruker VGs kilde:

Tegn på at omikron gir mildere sykdom gir forsiktig optimisme i Sør-Afrika

Leger og forskere i Sør-Afrika har anskaffet sykehusdata som tyder på at omikronvarianten fører til mildere sykdom enn tidligere varianter.

Foreløpige resultater fra et sykehus i Sør-Afrikas hovedstad Pretoria, som står i sentrum av omikronutbruddet, viste at det den 2. desember bare var ni av de 42 pasientene på koronaavdelingen, som alle var uvaksinerte, ble behandlet for viruset og hadde behov for oksygen.

Det skriver Financial Times.

Resten av pasientene som teste positivt, men var asymptomatiske og ble behandlet for andre tilstander.

– Mine kollegaer og jeg har alle lagt merke til hvor mange pasienter som slipper oksygenbehandling, sier Dr. Fareed Abdullah, forsker og infeksjonslege.

– De siste 18 månedene kunne du gå inn på hvilken som helst koronaavdeling og høre oksygenet suse, og ventilatorene pipe. Men nå er det som hvilken som helst annen avdeling, sier han. (NTB)

Moralen her bør være at både VG-journalister og NTB bør følge bedre med på hva Document skriver. Vi skal ikke påstå at vi er ‘alltid foran‘, slik det gamle Dagbla’-slagordet lød en gang i forrige århundre.

Men, som bildet indikerer, og som stadig flere lesere finner ut, så kan vi nok trygt gjøre VGs gamle slagord til vårt:

Dagen blir ikke den samme, uten Document!

Les også:

– Ingen grunn til panikk, sier legen som fant omikron, men panikk blir det

Alt er galskap

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.