Kommentar

Muslimske migranter venter på å få sitt Iftar måltid i løpet av den hellige fastemåneden ramadan, på et interneringssenter i Tripoli, Libya 30. mai 2018. I år burde fasten ha vært avlyst, men det er det kun ikke-muslimer som tar til orde for. Verken Verdens helseorganisasjon (WHO) eller vårt eget Folkehelseinstitutt (FHI) tør en gang å be muslimene drikke vann for ikke å utsette seg selv, og dermed alle andre for økt smittefare. Illustrasjonsfoto: Ismail Zitouny / Reuters / NTB Scanpix

Selv om koronaen har ledet til unntakstilstand for en hel verden, tillater både Verdens helseorganisasjon (WHO) og vårt eget Folkehelseinstitutt (FHI) en helt egen unntakstilstand for muslimer, når fastemåneden ramadan innledes fredag. At muslimene ikke oppfordres til å drikke vann, setter ikke bare muslimer i økt fare for å bli smittet av korona. Det setter oss alle i fare.

Jeg har ingenting mot muslimer, og jeg har ingenting mot at folk faster. Jeg har mye jeg kunne ha skrevet mot islam som religion, mye også mot hvordan deres faste ofte ender opp i et usunt sammensurium av selvforherligelse og «utagerende» etegilder. Dette til tross for at tanken bak, en tanke min egen far plantet i meg, nemlig at faste og stille meditasjon over vår egen plass i verden, har sin berettigelse, enten man bekjenner seg til den ene eller andre tro.

Det jeg ikke kan fordra er når de som er satt til å rettlede oss, ikke i den rette tro, men på den rette vei, hva helse og smittefare angår, ikke gjør sin plikt. Når de viker unna.

Det er nemlig dette både WHO og FHI gjør, så lenge de ikke kommer ut med egne anbefalinger om at muslimer som overholder ramadan (noe slett ikke alle gjør), bør drikke vann for å unngå å utsette seg selv – og dermed alle oss andre – for økt fare for å bli smittet av korona.

Immunolog Anne Spurkland sa det som burde sies da hun på gårsdagens Nyhetsmorgen på NRK sa at faste gir tørre slimhinner, og at det kan øke faren for å bli smittet av korona. I det minste bør de drikke vann, sa Spurkland.

– Hadde jeg vært muslim hadde jeg ønsket å drikke vann i løpet av dagen for å opprettholde væskebalansen, sier professor og immunolog ved Universitetet i Oslo Anne Spurkland. (NRK)

Spurkland mener koronaepidemien er så alvorlig at normale fasteregler ikke bør følges. Hun advarer om at tørre slimhinner øker risikoen for virusinfeksjoner, og at det antas at dette også gjelder koronaviruset. Det er ikke nok å skylle munnen med vann, som er tillatt under fasten, mener hun.

Jeg hørte sendingen, og jeg hoppet litt i stolen da jeg hørte reporteren i innslaget si at Spurkland støttes av to overleger på Folkehelseinstituttet, men «siden FHI ikke har utgitt noe eget helseråd for muslimer i forbindelse med Covid-19, ville de ikke la seg intervjue

Hederlig nok hadde de to opplyst per epost at de støtter Spurkland, slik det fremgår av NRKs nettartikkel. Men hvorfor i all verden har ikke FHI ville komme med et eget råd til muslimer under denne korona-unntakstilstanden vi befinner oss i?  Man må spørre for å få et svar, så jeg sendte derfor følgende epost til medievakten på Folkehelseinstituttet:

I saken Ber muslimer drikke vann under fasten, publisert av NRK onsdag, fremgår det at FHI ikke har gitt noen råd til landets muslimer om hvorledes de bør opptre under sin fastemåned Ramadan, som innledes i morgen.
Samtidig siteres to av FHIs overleger slik:

Folkehelseinstituttet har ikke egne råd til fastende muslimer. Men to av FHIs overleger bekrefter det Spurkland sier.

«Det stemmer at tørre slimhinner kan gjøre kroppen mer sårbar for infeksjoner. Vi vet ikke hvilken betydning dette har for smitte og sykdom med covid-19», skriver overlege Didrik Vestrheim i en e-post til NRK.

Hans kollega, overlege Siri Helene Hauge, svarer også NRK på e-post:

«Rådet fra Spurkland høres fornuftig ut. Støttes.»

Jeg vil da gjerne at Direktør Stoltenberg svarer på følgende spørsmål, så raskt som mulig:

    1. Vil Folkehelseinstituttet komme med en anbefaling til landets 175.000 muslimer om at de bør drikke vann under Ramadan, i tråd med rådene fra  Spurkland, Vestrheim og Hauge?
    2.  Kjenner Folkehelseinstituttet til islams unntaksbestemmelser for fasten under Ramadan, og har det vært vurdert å vise til disse, i en eventuell anbefaling til en stor andel av den norske befolkning?
    3. Dersom FHI ikke vil komme med noen anbefaling, vil ikke dette være i strid med FHIs informasjonsplikt. Det å utsette seg selv for økt smittefare angår jo ikke bare hvert enkeltindivid?

På forhånd hadde jeg selvsagt søkt på FHI for å finne eventuelle råd til muslimer som i morgen begynner sin fastemåned. Jeg fikk, og får fortsatt, kun et treff: Helse i innvandrerbefolkningen, utgitt i 2017.

Så til svaret fra medievakten:

Hei.

Helsemyndighetens råd om kosthold under Ramadan, inkludert Ramadan i forbindelse med koronavirus,kan leses her:

https://helsenorge.no/ramadan/rad-om-ramadan-og-helse

Ingen råd

Ikke ett eneste ord som sier noe som helst om det Spurkland og Folkehelseinstituttets to egne overleger anbefaler, nemlig at de bør drikke vann for å unngå tørre slimhinner og dermed økt smittefare. For oss alle.

Når vi vet at somaliere smittes ti ganger hyppigere enn nordmenn, og når vi vet at det i hvert fall finnes 175.000 registrerte muslimer i landet, burde dette rådet vært spikret opp på alle vegger og ha vært i alle kanaler nå i denne unntakstilstandens tid. Men, nei.

På den annen side kan man jo da «glede seg over» at myndighetene denne gang slipper anklager om at de ikke kommer med råd og advarsler på et språk våre innvandrere forstår.

Det nest viktigste FHI burde ha gitt et klart råd om, har de begravet langt ned på siden, og så vidt jeg har oppfattet er heller ikke dette oversatt til andre språk. Det dreier seg om diabetes, en sykdom som dessverre er mer vanlig i store deler av innvandrerbefolkningen, noe FHI har opplyst om tidligere.

Diabetes er utbredt blant innvandrere fra Sri Lanka, India og Pakistan der 20-24 prosent av voksne i alderen 30-59 år har diabetes, mot 3-6 prosent i befolkningen for øvrig. (FHI)

Siden rådene fra FHI til muslimene nå før ramadan begynner er så vasne, ulne og prinsippløse at knapt noen vil gidde å lese dem, skal vi ta dem med her. Opplys gjerne dine muslimske venner.

Diabetes og ramadan
Å faste kan være svært helseskadelig for personer med diabetes. Når du har en medisinsk tilstand som blir forverret ved at du faster, skal du unngå å faste. (FHI om ramadan og helse)

Med slike veiledere i koronaens tid er det ikke rart at muslimene selv – de har uttalt seg til radio og fjernsyn gjentatte ganger de siste dagene – ikke vil høre på Professor Spurkland og andre medisinske eksperters råd. Et flertall av de jeg har hørt har sagt at de heller følger Profetens råd, enn å lytte til våre fremste medisinske eksperter.

NTB har også snakket med norske muslimers «representanter».

Muslimsk Dialognettverk mener at det ikke går an å lempe på fastereglene, men at det er opp til hver enkelt å avgjøre om man er frisk nok til å faste.

Islamsk Råd Norge sier til kanalen at Spurklands råd ikke er godt nok vitenskapelig bevist at vil fungere mot koronasmitte, og at de har forhørt seg med flere eksperter før fastemåneden.

– Vi tar hensyn til smittevernreglene og ser hvordan det går, sier informasjonsansvarlig Yasir Ahmed i Islamsk Råd. (NTB)

Akkurat, ja. «Vi ser hvordan det går». Vi vet hvordan det har gått, uforholdsmessig flere innvandrere rammes av koronaen, i en uskjønn blanding av egen ignoranse og myndighetenes velsignelse.

– Hvem? sier WHO

Hva så med Verdens helseorganisasjon (WHO)? Denne internasjonale ledestjernen i koronaens tid må da vel ha forstått at faste = tørre slimhinner = økt smittefare?

Nei, dessverre. Vi har lett med lykt og lupe etter slike råd på organisasjonens nettsider, men selv om de har side opp og side ned med korona-råd til befolkningen i alle verdens land, og på mange språk, finner jeg heller ikke her ett eneste ord om at fastende bør drikke vann for å unngå å utsette seg selv (og andre) for økt smittefare.

Men jo, på et nettsted i Mekkas land finner jeg en referanse til WHO:

«Ingen studier med faste og risiko for infeksjon i COVID-19 er utført,» sier WHO på sin liste over anbefalinger.

«Friske mennesker skal kunne faste i løpet av denne ramadan som tidligere år, mens COVID-19 pasienter kan vurdere religiøse regler for å bryte fasten i samråd med sine leger, som de ville gjort med noen annen sykdom,» legges det til. (Saudi Gazette)

Med slike «råd» bør vi alle ane uråd.

WHO og FHI kan ta seg en bolle, så kan vi si – Fast med måte og vann, til muslimene.

Les også:

Denne og flere andre gode bøker finner du på våre nettsider:

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal: