All tilgjengelig kunnskap om koronavirusets spredningsmønster tilsier at skoler og barnehager bør stenges umiddelbart. Foreldre bør holde barna sine hjemme dersom myndighetene opprettholder sin beslutningsvegring. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Polen, Østerrike, Romania og Danmark har allerede stengt skolene. Norske myndigheter lider av beslutningsvegring i en avgjørende fase av korona-spredningen. Dersom myndighetene ikke stenger ned, bør barn og unge holdes hjemme av foreldrene.

Danske myndigheter har bestemt at alle skoler og barnehager skal stenges i to uker fra mandag. Antallet virussmittede i landet er nær doblet på et døgn, opplyser Danmarks statsminister Mette Frederiksen på en pressekonferanse onsdag kveld.

På tirsdag var tallet på bekreftet smittede i Danmark 262, og det har dermed vært en kraftig økning det siste døgnet. Det har ført til at den danske regjeringen nå tyr til vidtrekkende tiltak.

VG melder onsdag kveld at over 600 personer er registrert her i landet, over 100 flere enn det myndighetene oppga snaut tre timer tidligere. Ifølge avisen er over 200 smittet siste døgn.

Arrangementer stenges – skolene holdes åpne

Innendørs arrangementer med over 500 deltakere blir helt forbudt fra onsdag, opplyser helsedirektør Bjørn Guldvog. Dette gjøres med hjemmel i smittevernloven.

– Vi har fått tilbakemeldinger fra flere kommuner og kommuneleger som har bedt om klarere råd. Derfor innfører vi nå forbud mot store arrangementer. Dette gjør vi også for å lette arbeidstrykket i kommunene, sa helsedirektøren på en pressekonferanse med helseminister Bent Høie (H) og direktør for Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg onsdag kveld.

Til tross for at sykdommen sprer seg raskt, er det fremdeles ingen beslutningsevne hva gjelder skoler og barnehager, slik som det er i Danmark. Mette Fredriksen, Danmarks statsminister uttalte onsdag ettermiddag:

– Jeg vil oppfordre alle familier som har mulighet til det, å holde barna hjemme allerede fra i morgen, oppfordret Danmarks statsminister i dag.

– Folks atferd blir avgjørende for om spredningen ikke blir verre. Vi bør heller gjøre noe i dag enn i morgen, sier hun.

I Norge har foreløpig Universitet i Oslo tatt smittefaren på alvor, avlyst alle arrangementer og lagt mye av undervisningen over på digitale flater.  Det samme gjør USN, som har stengt fra og med torsdag.

Beslutningsvegring i Norge

I Norge setter myndighetene inn flere tiltak etterhvert som antallet smittede øker, i stedet for å være proaktive slik danskene er. Problemet med den norske, mer beslutningsvegrende modellen er at jo mer smitten brer seg, jo vanskeligere er det å stanse videre spredning, og enda vanskeligere blir det å finne effektive tiltak.

SVs utdanningspolitiske talsperson Mona Fagerås mener Norge må gjøre som Danmark og stenge skolene:

– Skolene er en smeltedigel for smitte, sier Fagerås på epost til NTB. Hun peker på at der samles hundrevis av barn daglig i aktivitet.

Dette har Fagerås helt rett i. Det hjelper lite med regler om en meters avstand til medelever og gode råd om håndhygiene. Barn er ikke i stand til å følge FHIs anbefalinger gitt til den voksne befolkningen, og smitten vil bre om seg i rekordfart.

Det finnes også tilgjengelig erfaring fra andre land som viser hvor virkningsfullt tidlig stenging av skoler er for sykdomsspredningen. Japan var tidlig ute. Allerede mandag 2. mars stengte Japan barneskoler, ungdomsskoler og videregående skoler. Effekten var langt langsommere spredning på landsbasis.

Det viser seg at landene med streng karantenepraksis i langt større grad har lykkes i å holde koronaviruset i sjakk enn land som har fulgt Norges trinnvise metode.  Barnehager og skoler vil med all sannsynlighet stenges ned etterhvert, men det er langt bedre å gjøre det før smitten er løs enn etter. 

Hold barna hjemme

Rådet må være å holde barn og unge hjemme fra barnehager og skole, dersom myndighetene ikke umiddelbart stenger ned slik andre land har gjort. Det samsvarer med kunnskapen som finnes om spredningsforebygging. I dette tilfellet er det å anbefale å lytte til leger med erfaring i stedet for kunnskapsløse og beslutningsvegrende politikere.

Overlege Mads Gilbert ved Universitetssykehuset i Nord-Norge er krystallklar på spørsmål om norske myndigheters smittevernstiltak er nok.

– Svaret på det er nei. Det er for lite og for seint, sier Gilbert til Dagbladet.

Denne gangen står det om menneskeliv.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.