Danske foreldre frykter at barna blir prøvekaniner når barnehager og skoler åpner opp igjen etter påske. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Danmark planlegger i likhet med Norge gjenåpning av barnehager og skoler. Avgjørelsen har satt sinnene i kok hos danske foreldre, som beskriver det som at barna brukes som prøvekaniner.

Facebook har gruppen «Mit barn skal ikke være forsøgskanin for covid-19» i skrivende stund 35 000 medlemmer, etter at den ble opprettet i etterkant av den danske statsministerens pressekonferanse mandag:

Denne gruppe er for alle os, der er dybt bekymrede over udmeldingen på pressemødet mandag d. 6/4-2020.
Vores børn, dem vi har allermest kært, er det virkelig dem vi først åbner Danmark med?

Jeg er ikke enig, hvis du heller ikke er enig i at det er vores mindste, der skal afsted og være forsøgskaniner for covid-19 så kom ind i gruppen her, lyder gruppebeskrivelsen.

Danmark satser på å gjenåpne barnehager og deler av barneskolen etter påske. Men restauranter og kafeer forblir stengt. Og Roskilde avlyses, meldte NTB mandag.

– Åpningen av skoler og institusjoner for de minste betyr at noen foreldre får mer arbeidsro hjemme. Det trenger vi fordi det er mange oppgaver som står i kø, sa statsminister Mette Frederiksen på en pressekonferanse mandag kveld.

Det er elevene i 0. til 5. klasse som får komme tilbake til skolen onsdag 15. april. Elevene i 6. til 10. klasse må vente til 10. mai før de kan sette seg på skolebenken igjen etter at de har hatt hjemmeundervisning siden midten av mars, meldte NTB.

Danskene kan velge, nordmenn kan ikke

Åpningen av barnehager og skoler skjer tidligere i Danmark enn i Norge, men det er også en annen vesentlig forskjell. I Danmark kan foreldre selv velge hvorvidt de skal sende barna sine tilbake, mens signalene fra den norske regjeringen er motsatt.

Når skolene delvis åpner opp igjen fra 27. april, er det ingen valgfrihet for norske foreldre.

– Vi legger opp til en såpass forsiktig og gradvis åpning, med så sterke føringer på smittevernhensyn, at alle skal føle seg trygge på at ungene blir godt ivaretatt på skolen. Alle ansatte skal føle at det er trygt å komme på jobb. Det vil selvsagt være unntak, som barns helse eller helsesituasjonen i familien som gjør at noen fortsatt vil ha hjemmeundervisning. Men ellers er det den vanlige plikten til å møte på skolen som gjelder, sa kunnskapsminister Guro Melby (V) til NTB onsdag.

Koronasyke barn

I den danske Facebookgruppen vises det til danske, koronasyke barn som har fått behandling ved sykehus. Mange foreldre uttrykker bekymring for eventuelle feilvurderinger av myndighetene, og viser til at det ikke finnes solid nok kunnskap om smitteveier. Nyheder 24 skrev allerede 24. mars at tre danske barn var innlagt. Nå frykter danske foreldre at barna deres blir deltakere i et smitteprosjekt ingen har kontroll over.
Kjøp Halvor Foslis nye bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.