Fungerende assisterende direktør Espen Nakstad i Helsedirektoratet orienterer pressen om det videre arbeidet med å håndtere koronavirusutbruddet i Norge, og konsekvensene av det. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Da regjeringen besluttet å gjenåpne barnehagene fra 20. april og 1.-4. trinn på barneskolene fra 27. april, la de nasjonale føringer i strid med Helsedirektoratets anbefalinger. Helsedirektoratet anbefalte å holde Oslo-barna hjemme.

Regjeringens vedtak om gjenåpning av barnehager, skoler og fritidsordninger er dels basert på Helsedirektoratets rapport. Rapporten ble levert regjeringen 4. april, men ikke alle anbefalingene ble fulgt. I et forsøk på å gi nasjonale retningslinjer utelot regjeringen anbefalingen om både åpning av hele barneskolen, trinn 1-7, og anbefalingen om å la Oslo-skolen forbli stengt:

Helsedirektoratet anbefaler derfor i tråd med rådene fra ekspertgruppen på barn og unge at det nasjonale vedtaket om stenging av barnehager, barneskoler og skolefritidsordningen oppheves fra den 20. april, men at tiltaket inntil videre opprettholdes for ungdomsskoler, videregående skoler og andre skoler og utdanningsinstitusjoner. I områder med stor smitte bør barnehager, barneskoler og fritidsordning fortsatt være stengt.

Helseminister Bent Høie (H) var på pressekonferansen tirsdag 7. april tydelig på at regjeringen vil ha like tiltak for hele landet, til tross for at noen områder har betydelig mer smitte enn andre.

Området med mest betydelig smitte er Oslo, nærmere bestemt bydelene i øst og nord.

Forvirring og utsatte beslutninger

Overfor TV 2 utelukker ikke Oslos byrådsleder Raymond Johansen at tidligere utsagn om at Oslo vil følge de nasjonale anbefalingene om å gjenåpne barnehagene førstkommende mandag, 20. april, og skolene en uke senere, kan bli revurdert:

– Hvordan Oslo skal håndtere åpning av barnehager og skoler, vil vi komme tilbake til etter at de nasjonale føringene foreligger 16. april. Risikovurdering av smitte og spredning lokalt i Oslo vil selvsagt være viktig for hvilket tidspunkt vi gjenåpner kommunale tjenester som barnehager og skoler, sier Johansen.

Dette sa han etter at barneombud Inga Bejer Engh uttalte seg i et intervju på NRK Dagsrevyen mandag kveld:

– Jeg vil si til foreldre at nå er det veldig viktig at man lar seg styre av fakta, ikke frykt. Og at man holder hodet kaldt og lytter til de faglige rådene man får.

Hun viste da til blant annet Helsedirektoratets anbefalinger om å åpne barnehagene og hele barnetrinnet en uke etter påske.

Foreldrenekt

Foreldre reiser i stadig større grad spørsmål ved hvorvidt det er trygt å sende barna til barnehage og skole ved gjenåpning. Tirsdag har den norske Facebook-gruppen Barnet mitt skal ikke være prøvekanin for covid-19 over 15 000 medlemmer. Tilsvarende har underskriftskampanjen Nei til åpning av skole/bhg etter påske over 25 000 underskrifter.

Gjennomgående handler motstanden om at foreldre ikke opplever myndighetenes retningslinjer som trygge nok, verken for barna eller seg selv. Det vises blant annet til undersøkelser som viser at barn er såkalt stille spredere av smitte, og at vernet av svake barn og foresatte ikke er hensyntatt i tilstrekkelig grad.

Usikkert om gjenåpning i Oslo

Foreløpig er det usikkert hvorvidt barnehager og skoler i Oslo åpner igjen samtidig med resten av landet. De nasjonale føringene foreligger ikke før 16. april.

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.