Danmarks statsminister avviser at barnehager og skoler gjenåpnes for å spre smitte i barnefamilier. Tidligere direktør i Sundhedsstyrelsen sier derimot at kontrollert smitte er intensjonen. Skjermdump: Extrabladet

Den tidligere direktøren for Sundhedsstyrelsen i Danmark, Else Smith, sier at gjenåpning av barnehager og skoler gjøres for å smitte barn og foreldre. Hun er tydelig på at intendert smitte er planen til danske myndigheter, selv om Danmarks statsminister Mette Frederiksen avviser det.

Sundhedsstyrelsen tilsvarer det norske Helsedirektoratet i Danmark. Den tidligere direktøren er klar i sin forklaring av de danske myndighetenes smittestrategi ved gjenåpning av barnehager og skoler til Extrabladet.

– Strategien er at lukke en hel masse ned for at stoppe smittespredning og så langsomt åbne igen, siger Else Smith.

Men strategien er, at de her børnefamilier nu skal smittes?
– Ja.

Hun sier at dette «eksperimentet» handler om koronavirus som skal smitte barn og foreldre, men uten at alle får det samtidig. For å myke opp de omfattende tiltakene, må barna tilbake til dagliglivet, slik at det først er barnefamiliene som får viruset. Den tidligere helsedirektøren forklarer at man deretter kan åpne samfunnet mer og mer, dersom smitten går relativt stille og rolig for seg:

–  Alle indsatser har den målsætning at følge den grønne kurve og ikke den røde. Det er målet at blive på den grønne kurve, ikke strategien, siger Else Smith.

– Heller ikke ‘flokimmunitet’ – hvor 60 procent af befolkningen har haft coronavirus – er reelt en strategi, siger Else Smith.

Smith sier videre til Extrabladet at hun forstår at foreldre blir redde for strategien:

– Man ser et eller andet uhyre, noget, der brænder, og så tager man de små børn og sætter dem ud først. Det strider jo mod alt intuitivt. Men det er velbegrundet fagligt, siger hun med henvisning til, at det indtil videre har vist sig, at børn ikke bliver ramt særlig hårdt af coronavirus i modsætning til ældre.

Den tidligere direktøren forklarer at det er faglig forsvarlig å tilbakeføre barna til dagliglivet, siden de ikke rammes like hardt av viruset som voksne. Smith sier til avisen at også smitte av foreldrene er beregnet inn i myndighetenes strategi, til tross for at statsministeren har avvist at gjenåpning handler om å smitte folk.  Smith sier videre at det er hensiktsmessig at flest mulig er smittet før høsten kommer.

 – Hvis du trækker det for meget ud, risikerer vi at være langt inde i efteråret, før der er en nedgang. Og hvis der er sæson i den her virus, så skal vi nærmest i gang med anden bølge, inden vi er færdige med den første, siger hun.

 


Kjøp Holocaust-bokpakken fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.