Bruce Aylward var leder for WHOs delegasjon til Kina. Her ved pressekonferansen ved hovedkvarteret i Geneve 25. februar 2020. Foto: Denis Balibouse/Reuters/Scanpix

WHO snakker åpenbart ikke med en stemme. Virusspesialist Bruce Aylward har vært to uker i Kina og kommer tilbake og sier at Vestens nedstengning av hele samfunnet er selvskading.

WHO-virusekspert: Hvorfor dog lukke samfund ned?

Det man heller bør gjøre er å isolere de smittede.

“Virus er i de syge og deres tætte kontakter. Ikke alle mulige andre steder. Test mennesker. Opspor de syge, og isoler dem. Find deres tætte kontakter, og test dem. Isoler om nødvendigt. Og de skal ikke isoleres derhjemme, for så smitter de bare resten af husstanden. I Kina skabte man isolationsstuer for de smittede, som ikke var så syge, at de skulle på hospital. Så kunne de være sammen, for de kunne alligevel ikke smitte hinanden,” siger Bruce Aylward og uddyber:

“I stedet siger man mange steder til mennesker, der føler sig sløje, at de skal blive hjemme, hvis de bare har milde symptomer. Hvad sker der så? De smitter andre i hjemmet. Og når de har det lidt bedre, forlader de hjemmet igen, men de kan stadig smitte i flere dage, mens de kommer sig. I Kina fik de ramte ikke lov at forlade isolation, før man var sikker på, at de var smittefri.”

Det er viktig for mennesker som føler seg syke å bli testet tidlig så de kan få avklart om de har covid-19:

Han mener, at det psykologisk gør en stor forskel, at man ved, om man har coronavirus eller fejler noget andet.

“Hvis man har fået bekræftet Covid-19, er man også mere villig til at samarbejde med myndighederne om at holde sig i isolation, til man ikke smitter mere. Hvis man tror, at det måske kunne være noget andet, er fristelsen til at gå ud stor, når man ikke er sløj.” (ute av form)

Avdramatiserer

Aylward sier det er få som er asymptome, dvs er bærere av viruset uten selv å bli syke.

“Vores studier i Kina viste, at der er meget få, som slet ikke får symptomer, når de er syge. Der var til gengæld en kort smittefase, hvor folk endnu ikke viste tegn på at være syge, men fik Covid-19 i udbrud kort efter.”

“Måske er man smitsom, kort før at man får symptomer. Ikke i ugevis, men i de fleste tilfælde i 12-24 timer, måske i op til 48 timer, før udbruddet. Og derfor skal man, når man opsporer kontakterne, også finde de tætte kontakter, som de smittede havde i 48 timer, op til at de blev syge. Men det er ikke sådan, at der går horder af symptomfri smittebærere rundt,” siger han.

Selvskading

Aylward mener fremgangsmåten med å stenge ned hele samfunn både er farlig og feil. Hvor lenge kan man holde et samfunn «lukket»?

“Hvad sker der om nogle uger, når befolkningerne og økonomien ikke kan holde til de her foranstaltninger? Så styrter alle ud, og så er der stadig ikke styr på smitten. Vi skal have brudt smittekæderne, og det gøres ved at sætte ind, der hvor smitten er, i stedet for at prøve at sætte ind mod alt muligt usynligt. Fokuser på det, man kan opdage: De syge og deres kontakter.s

Ikke så smittsomt

Aylward sier noe oppsiktsvekkende. Viruset er ikke så smittsomt som vi tror. Det er fordi det er nytt og vi er uten vaksine at det sprer seg. Men man skal ha en viss tett kontakt for å bli smittet.

Bruce Aylward siger, at i modsætning til nogle opfattelser, som breder sig i befolkningen og medierne, så er virus faktisk ikke voldsomt smitsomt. Det kan smitte mange – også mange flere end influenza – fordi ingen af os har haft sygdommen og derfor ikke har opbygget en immunitet. Målt på den måde er det mere smittefarligt end influenza. Men det smitter relativt langsomt.

“Folk sammenligner hele tiden det her med influenza, men det er ikke influenza. Influenza-virus smitter effektivt. Hvis det her virus havde været lige så effektivt, kunne man ikke have gjort det, som Kina, Sydkorea og Singapore har gjort. Det ville slet ikke virke med influenza. Det her er ikke så rædselsvækkende smitsomt, som mange tror,” siger han.

Han uddyber:

“Folk spørger, hvor bekymrede de skal være for at blive smittet. Det gælder også min egen familie, som jeg prøver at forklare, at smittefaren handler om nærhed til en smittet og varigheden af kontakten. Sandsynligheden for at blive smittet er størst, hvis du er tæt på i længere tid. Det betyder ikke, at du ikke kan smittes på anden vis, men sandsynligheden er ikke stor.”

Det Aywlard mener med Kina, Syd-Korea, Singapore-modellen er smittesporing og testing: Man tester et stort antall for å finne smittede og sporer hvem de har vært i kontakt med. Så isolerer man de smittede.

Ikke luftsmitte

Aylward sier at corona ikke smitter gjennom luften. Det er ikke alle som er enig i det. Men han har altså tilbrakt to uker i Kina og er WHOs virusspesialist og assisterende generalsekretær.

“Dette virus overføres med små dråber, ikke gennem luften. Vi kender vira, som er luftbårne. Det betyder, at man kan hoste i et rum, gå ud af rummet, og så svæver virus stadig videre derinde, så en anden, der træder ind i rummet, kan smittes.”

“Sådan er det her Coronavirus ikke. Dråber falder til jorden næsten med det samme. Det er også derfor, at man skal forholdsvis tæt på andre, før smitterisikoen er stor.”

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.