Gjesteskribent

Gassede mink begraves i en massegrav nær Holstebro, assistert av soldater. 17 millioner mink skulle slaktes ned før 16. november. Foto: Morten Stricker/Ritzau/Scanpix

Regeringen besluttede onsdag den 4. november, at samtlige mink i Danmark skulle destrueres, da man havde fundet en Corona mutation (cluster 5) stammende fra mink hos 14 personer tilbage i september.  Siden har man ikke fundet smittede med mutationen.

Da alle minkavlere pligtskyldigst påbegyndte aflivningen af deres mink dagen efter har regeringen med dens udmelding de facto nedlagt et erhverv, som beskæftiger ca. 6.000 mennesker i Danmark. Hertil kommer afledte arbejdspladser, som følge af at Danmark gennem Copenhagen Fur har verdens største markedsplads for minkskind, hvortil i normale tider, der kommer opkøbere fra hele kloden. Således berøres indirekte også hotel- og restaurationsbranchen, som i forvejen er lagt ned pga. Corona.

Siden har det så vist sig, at der ikke var lovhjemmel til at forlange nedslagtning af mink på ikke smittede farme uden for risikozoner.

De 15-17 millioner minkskind, der produceres i Danmark årligt, regnes for verdens fineste. Desuden bliver de produceret bæredygtigt ved, at minkfoderet er restprodukter fra fødevareindustrien, og at resterne af minken, når den er pelset, dvs. kroppen og fedtet bliver brugt til at fremstile energi og gødning. Derfor passer minkproduktion også fint til et land som Danmark med en stor fødevareproduktion.

Der er naturligvis en række dyrevelfærdsorganisationer, herunder det nys fremkomne veganer-parti, som er imod, at dyr holdes i fangenskab. Her skal man huske, at dyr der ikke behandles godt som regel vil få mærker og skrammer, men for en minkavler er mink med skrammer på pelsen ikke meget værd.

Spørgsmålet er, om regeringen har tænkt sig om, når de vil nedslagte alle mink, også fra de farme på Fyn og Sjælland, hvor man ikke har fundet Corona-virus samt i Jylland udenfor risikozonerne..

Covid 19 eller evt. mutationer kan også smitte hunde, katte og kaniner, dog de sidste to mere end hunde. Derfor anbefaler Fødevarestyrelsen på sin hjemmeside, at man ikke skal lade sine kæledyr slikke sig i ansigtet, og at man i øvrigt skal vaske hænder, hver gang man har rørt ved sit kæledyr, men hvor mange gør det?

Lad os sige at Corona spreder sig til hunde og katte, vil statsministeren så også forlange at alle disse kæledyr skal aflives, selvom de direkte ikke har nogen økonomisk betydning for deres ejermænd, snarere koster de ejerne tusindvis af kroner om året. Jeg tvivler, og kan lige forestille mig de dramatiske scener, der vil udspille sig på alverdens TV med grædende børn, der skal aflevere deres kæledyr til aflivning.

I Danmark produceres ca. ligeså mange svin, tidligere lidt flere, nu lidt færre end vi har produceret mink. I 2012 fik danske forskere i samarbejde med et internationalt forskerteam fastlagt grisens samlede arvemateriale, og grisen ligger både anatomisk og fysiologisk tæt op ad mennesket. Det er måske derfor kun et spørgsmål om tid, før man kan tænke sig, at Coronaen også kan findes hos svin, fx hos økologiske landbrug, hvor svinene ligesom på mange minkfarme også opholder sig i fri luft. For man har endnu ikke fundet ud af, hvordan smitten spreder sig fra minkfarm til minkfarm. Kunne det tænkes, at det var via flagermus? Man mener nemlig, at Coronaen oprindeligt stammer fra hesteskoflagermusen, som lever i Sydøstasien. Flagermusen er et pattedyr og kendt som smittespreder af bl.a. SARS, Mers og Ebola, men fredet i Danmark.  Vil man blot for en sikkerheds skyld slå alle flagermus ihjel? Så kommer man på noget af en opgave.

Vil regeringen ved evt. spredning til svin også forlange at alle svin destrueres? Alene i 2019 udgjorde svineeksporten 33,63 mia. kr. Et bortfald af denne vil medføre et uopretteligt hul i statskassen, som jeg ikke tror, at skatteyderne vil være med til at betale.

Og her er vi tilbage ved minkavlerne, som får hele deres livsgrundlag slået i stykker. Hvad skal det koste? Da de er selvstændige erhvervsdrivende, er der nok ikke mange af dem, der er medlem af en arbejdsløshedskasse.  Der er sikkert også kun få, der har et andet erhverv, de kan falde tilbage på, og desuden bor de fleste i områder, hvor det ikke vrimler med ledige jobs, som de lige kan gå ind i.

Jeg tvivler ikke på, at regeringen vil erstatte de destruerede mink og sikkert også give tilskud til fjernelse af bure m.v., men hvordan fastsætter man prisen på et tabt job og produktionsmateriel, som nu er blevet værdiløst? Dertil kommer, at alle avlere har en kassekredit i banken, som de skylder penge til, foruden lån i en ejendom, som måske nu bliver usælgelig. Hvor mange konkurser følger dette blodbad?

Ganske vist er Mette Frederiksen valgt i Nordjylland, men kalkulerer nok med, at der ikke er mange stemmer at miste blandt minkfarmerne, og som en god socialdemokratisk politiker vil hun sikkert heller aldrig iføre sig en minkpels. Hun har dog i forbindelse med mink-affæren i sin støtte til Nordjylland brugt et billede af sig selv iført et pelslignende stykke overtøj. Dette har vakt så meget postyr, at  Statsministeriet har ladet meddele, at det skam ikke er mink. Hun har derfor ikke meget at miste ved at sanere erhvervet, tværtimod kan hun måske få nogle stemmer blandt dyreaktivister.

Men har regeringen overhovedet tænkt konsekvenserne af deres handlinger igennem, for hvad hvis/når Coronaen rammer det næste avlsdyr, har vi så råd til at betale erstatning?

I modsætning til forrige uge, ser det ud til at oppositionen er ved at vågne op og forhåbentlig kommer de ikke til at lide af Mette Frederiksens panikangst. I min optik burde man have nøjedes med at slå minkbesætninger ned i Jylland, hvor smitten har bredt sig, men opretholde besætningerne på øerne. Samtidig kunne man isolere avlsdyr fra raske besætninger i Jylland, således at de minkfarmere, der gerne vil fortsætte deres erhverv, når alt dette Corona er overstået, havde haft en chance.

Men løbet er kørt, pga. en egenrådig regering. Avlerne har allerede slået det meste af deres besætninger ned, også – til min store overraskelse – fordi de er blevet lovet en tempobonus, hvis besætningerne er slået ned senest 16. november. Jeg aner virkelig ikke hvordan regeringen har kunnet gå ud at love dette, uden hverken at have lovgivning til at slå mink ned uden for risikozonerne eller at have finansieringen på plads med et flertal af Folketingets partier.

Minkavl vil imidlertid ikke ophøre ved nedlæggelse af erhvervet i Danmark, men vil fortsætte i andre lande med mindre dyrevelfærd og måske større smitterisiko end herhjemme, ligesom skindene vil være af ringere kvalitet.

Husk på at pels er et meget klimavenligt materiale. Lægger man det ud i naturen, er det væk på et par år, og forurener ikke.  Jeg hørte ganske vist en hollandsk dyreaktivist i TV proklamere, at pels ikke var nødvendigt nu om dage, da man kunne lave overtøj af andre materialer. Ja, dynejakker og frakker i millionvis lavet af nylonmaterialer, som udvindes fra kul og olie, som de selvsamme aktivister heller ikke vil have bliver taget op af jorden.  Desuden stammer dunene fra fjerkræsproduktion, som dyreaktivister og veganere også vil have afskaffet. Der er slet ikke sammenhæng i deres gøren og laden.

Pels derimod har fra tidernes morgen været det varmeste og mest bæredygtige stykke overtøj man kan få.  Jeg elsker mine pelse og har dem i mange, mange år i modsætning til mine dynejakker. Jeg vil i disse MeToo-tider afholde mig fra vitsen om, hvordan kvinder får mink, idet jeg har betalt mine minkpelse selv – og elsker dem.