Nytt

Anne Knudsen skriver om ikke-vestlige innvandrere i den danske avisen Weekendavisen. Denne uken retter hun blikket mot ikke-vestlige barn i danske barnehager. Det er en tragedie som viser seg foran våre øyne, og situasjonen er sannsynlig ikke bedre i Norge. Ikke-vestlige barn kommer svært dårlig ut av oppholdet i danske barmehager.

Vi har i denne uge fået dokumenteret, hvad alle involverede i forvejen vidste om børn af anden etnisk herkomst her til lands. En omfattende undersøgelse efter international standard har demonstreret, at børnehavebørn med ikke-vestlig indvandrerbaggrund systematisk klarer dagligdagens udfordringer dårligere end selv den dårligst præsterende gruppe etnisk danske børn, dem med de enlige mødre uden uddannelse. Femårige børn af anden etnisk baggrund præsterer som treårige børn fra danske hjem, både når det gælder evnen til at udtrykke sig sprogligt, evnen til at forstå andre børns følelser og evnen til at løse den type sociale problemer, der optræder i en børnegruppe. Indlevelsesevne og formuleringsevne er grundlæggende sociale færdigheder, og evnen til at løse problemer er noget af det mest nødvendige i dagliglivet, så førskolebørnenes uformåen udgør antagelig den gennemgående forklaring på, at større børn med anden etnisk baggrund klarer sig så dårligt i skolen.

Anne Knudsen påpeker at problemene er ikke storsamfunnets skyld. Det er foreldrene som snur ryggen til det vestlige samfunnet. Det kan vanskelig tolkes på annen måte enn at viljen til å tilpasse seg det moderne samfunnet er svært lav. Ikke-vestlige foreldre trenger oppdragelse for å leve i den vestlige verden.

Mangler små børn sproglig stimulans der hjemme, gavner det kun begrænset, hvad der foregår i børnehaven. Hvis forældre ikke taler med deres børn, før børnene selv kan tale, bliver det aldrig godt nok. Der skal simpelthen mobilisering til, og opdragelse. Af forældrene.

Samtidig klarer Hamar Arbeiderblad å legge det hele og fulle ansvar for vellykket integrering på nordmenns skuldre. Er redaksjonen naiv, eller rett og slett ondsinnet? Fredagens leder levner ingen tvil om at ansvaret for integreringen er nordmennenes.

Det viktigste inkluderingsarbeidet skjer i hverdagen. Holdningene hos læreren, fotballtreneren eller arbeidslederen har alt å si for om vi klarer å inkludere mennesker fra en annen kultur. Det handler om å ha troen på folk, la dem vokse og etter hvert blomstre, sa Hang til statsråd Sylvi Listhaug.

Er nordmenn gode og snille vil det hele gå seg til er mantraet i Innlandet. På Hedmarken velger man å påpeke at motviljen mot integrering ligger hos nordmenn.