Øyeavdelingen ved Ullevål sykehus ble stengt som følge av to ansatte som var smittet av koronaviruset. Det var også en skandale som kunne ha vært unngått. Landets helsemyndigheter må ikke bare bekjempe koronaviruset, de må også jobbe med å gjenreise folks tillit til at de virkelig er i stand til å gjøre det på rette måten. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Scanpix

Helsemyndighetenes håndtering av korona-viruset i Norge svikter, både nasjonalt og lokalt. I Vestfold nekter fylkeskommunen å opplyse om hvilke skoler som har fått smittetilfeller, mens andre fylker og kommuner ber elever og lærere på samme trinn som de som er smittet holde seg hjemme.

Når det gjelder skolene i Vestfold og Telemark, så vil ikke fylkeskommunen gi ut noen informasjon, men vi kan fortelle at den ene skolen det dreier seg om, er Færder videregående skole.

Skjermbilde av artikkel i Tønsbergs Blad (bak betalingsmur).

>Det dreier seg om en jente på 17 år som testet positivt på torsdag, halvannen uke etter hun kom hjem fra et opphold i Italia, utenfor det området som tidligere ble ansett som smittefarlig. Hele perioden i etterkant av oppholdet i Italia har hun vært på skole og gått på treninger som vanlig.

Når hun så blir syk og tester positivt på koronaviruset, velger altså fylkeskommunen å hemmeligholde hvilken skole hun går på, og skolen holder åpent som om ingenting skulle ha skjedd. Dette står i stor kontrast til praksisen ellers i landet.

Den private barneskolen Oslo International School på Bekkestua stenger hele skolen fredag, etter at en elev ble konstatert smittet torsdag. På de andre skolene i Stavanger og Bærum er elevene ved samme trinn bedt om å holde seg hjemme. Ved den videregående skolen i Levanger har både lærere og elever fått beskjed om å holde seg hjemme, uvisst for hvor lenge.

Spørsmål om hvilke tiltak som skal iverksettes når smitte oppdages på skoler, bør ikke overlates til tilfeldigheter som for eksempel hvilken lege som har ansvaret i enkeltkommuner eller -distrikter.

Vi har grunn til å tro at det i Færders tilfelle er avdelingsoverlege Bhupinder Jassal ved legevakta i Tønsberg som har innført sine egne regler. Mandag denne uken hevdet Jassal at folk løy seg til korona-tester. Det var et uetisk utspill overfor en syk pasient («Jorun», se lenke til sak nederst i artikkelen) han noen timer tidligere hadde mistenkeliggjort og herset med til hun begynte å gråte. Utspillet kan også ha fått som konsekvens at folk som er smittet av koronaviruset, har valgt å avstå fra å teste seg.

Onsdag denne uken fikk «Jorun» avkreftet at hun var smittet av korona. Først da fikk hun lov til å oppsøke lege, som raskt konstaterte at hun var smittet av influensa A, og at hun i tillegg hadde lungebetennelse. «Jorun» svarte oss med noen viktige ord, da vi ønsket henne god bedring:

Tusen takk. Hadde jeg ikke fått tatt denne testen og avkreftet det viruset, så hadde jeg ikke fått komme til legebehandling … Det er litt å tenke på …

Det, og denne forskjellspraksisen på hvordan leger, kommuner og fylkeskommuner håndterer smittetilfeller ved skolene, reiser en rekke spørsmål de nasjonale helsemyndighetene bør svare på dersom de ønsker å få folk til å følge deres råd. Det går på tilliten løs.

Les om «Jorun», som måtte kjempe i to døgn for å bli testet: Mangler Norge test-utstyr for å påvise korona-smitte?

Les om legen som påsto at «Jorun» løy: Korona i Norge: Myndighetene virker uforberedte og i villrede

Lite tillitvekkende: Skandalen på Ullevål: Da koronaviruset kom til Norge, var det en sykehuslege som ble smittebærer

 

Kjøp boken til Kjell Skartveit her!


Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.