Et shoppingsenter i Wuhan, Kina, 25. februar tyder ikke akkurat på at epidemien har nådd toppen. Foto: stringer/Reuters/Scanpix

Det er bare et tidsspørsmål før Norge får det første tilfellet av corona-virus. Nå ber Folkehelseinstituttet helsetjenesten forberede seg på en alvorlig virusepidemi.

I løpet av dagen har det haglet inn med meldinger om at epidemien har spredt seg i Europa:

Spansk fastland

En kvinne i Barcelona i Spania er smittet av covid-19-viruset, opplyser spanske helsemyndigheter. Tilfellet er det første på det spanske fastlandet.

Kvinnen har nylig vært på reise i Nord-Italia, opplyser det spanske helsedepartementet.

Sveits

Sveits bekrefter det første tilfellet av covid-19-smitte i landet.

Smittetilfellet er påvist i kantonen Ticino, som grenser til Lombardia-regionen i Italia, der flere hundre personer er smittet av viruset. (NTB)

Tenerife

Viruset er ekstremt smittsomt. En person som kommer fra et smittet område, som Lombardia, tar den med seg og smitter andre.

Sju nordmenn har den siste uken bodd på samme hotell på Tenerife som en covid-19-smittet italiener. Fire av dem har reist hjem til Norge.

De tre andre skal etter planen reise hjem tirsdag.

– Vi vil sende ut informasjon til alle som har vært på hotellet, der de blir bedt om å ta kontakt med helsepersonell dersom de har symptomer på viruset, sier Tuis pressevakt Kevin Brevik til NTB.

Rundt tusen turister er nå satt i karantene på hotellet etter at viruset mandag ble påvist hos en italiensk gjest.

Brevik opplyser at Tui foreløpig ikke har kontakt med norske helsemyndigheter om saken. De sju norske dro til Tenerife søndag 16. februar.

De tre som fortsatt er på øya, har fra og med søndag vært på et annet hotell enn der den virussmittede italieneren bodde. Årsaken til at de tre byttet hotell, er at hjemreisen ble utsatt på grunn av sandstormen som rammet flytrafikken på Kanariøyene. (NTB)

Personer som har reist videre før smittealarmen går, kan være smittebærere uten selv å være syke.

Lombardia ser ut til å ha vært noe av et episenter. Kroatia og Østerrike melder om de første tilfeller, og de stammer begge fra Lombardiet.

Myndighetene i Kroatia har registret et tilfelle av covid-19-viruset. Tilfellet er det første på Balkan. Det meldes også om smitte i Østerrike.

Det er Kroatias statsminister Andrej Plenkovic som opplyser om smittetilfellet der. Pasienten er innlagt på sykehus i Zagreb, og det dreier seg om en yngre mann med mildere symptomer.

Den syke har oppholdt seg i Milano i Italia den siste uken.

I Østerrike er det oppdaget to tilfeller i delstaten Tirol, begge er italienere som sannsynligvis er blitt smittet i Lombardia. (NTB)

Fotball-EM i fare

Ikke overraskende er også et stort arrangement som fotball-EM i fare. Når karnevalet i Venedig og folkekongressen i Kina blir avlyst, er det ikke så rart at det spøker for fotball-EM.

Det nye koronaviruset kan potensielt sette gjennomføringen av sommerens EM-sluttspill i fotball i fare. Det bekrefter UEFA-toppen Michele Uva.

Visepresidenten i Det europeiske fotballforbundet (UEFA) er tydelig på at situasjonen rundt det verdensomspennende virusutbruddet følges tett.

– Akkurat nå er vi i en ventefase. Vi vurderer land for land, og fotballen må følge de retningslinjene som kommer fra de individuelle nasjonene, sier Uva i et intervju gjengitt av det svenske nyhetsbyrået TT.

– Gjennomføringen av konkurransene vil bare stoppes dersom situasjonen utarter, fortsetter fotballtoppen. (NTB)

 

 

 

Forhåndsbestill Peder Jensens bok til spesialpris her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.