Et SAS-fly letter fra Oslo lufthavn. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Mange innvandrere har planer om å reise til hjemlandet i påsken. Både regjeringen og byrådet i Oslo er bekymret.

Flere av landene har høye nivåer av smitte, og det er sterk bekymring for at innvandrerne tar med smitten tilbake til Norge.

– Dette er ikke tiden for å reise. Vårt klare råd er: ikke dra på fritidsreise nå. Ikke gjør det, sier statssekretær Saliba Andreas Korkunc i Helse- og omsorgsdepartementet.

Innvandrere med bakgrunn fra flere land planlegger å reise utenlands, opplyser daglig leder i Internasjonal Helse- og Sosialgruppe (IHSG), Tayyab Choudri til Aftenposten.

– Veldig mange fra vår målgruppe hadde bestilt billetter for å reise til forskjellige destinasjoner, for eksempel Tyrkia, Pakistan og Midtøsten i påsken, før igangsettingen av de strenge tiltakene i Oslo. Mange av dem som ønsket å reise, mener at samfunnet i Norge er isolert og lukket, mens i hjemlandet er det ikke like strenge tiltak og mer åpent.

– Skyhøy smitte

Også regjeringen peker på at det er veldig mye smitte i flere av de aktuelle landene:

– Tolv prosent av de som kommer fra Pakistan er smittet. Det er skyhøyt. Vi må ha gode systemer som sørger for at de som kommer fra Pakistan, Polen og andre land med høy smitte må inn på karantenehotell, sier statssekretær Saliba Andreas Korkunc i Helse- og omsorgsdepartementet til NRK Dagsrevyen 21 onsdag kveld.

Oslos politiske ledelse har hatt møter med innvandrerorganisasjoner, nettverk og foreninger som jobber med innvandrere i hovedstaden, møter også Helseetaten og FHI deltok på.

Tema for møtene var smittesituasjonen i Oslo og forestående høytider. Persisk nyttårsfeiring, Nowrus, ble feiret i helgen, påsken står for døren og etter det kommer muslimenes hellige fastemåned, ramadan med id 12. mai.

Flere organisasjoner opplyste at mange innvandrere i Oslo planlegger å reise til hjemlandet i påskeperioden, fremgår det av kommunens interne ukesrapport om koronasituasjonen.

Tirsdag innførte myndighetene obligatorisk opphold på karantenehotell for alle som kommer tilbake fra «unødvendige reiser» utenlands.

FHI advarer: Norge får mye importsmitte fra Afrika og Asia – særlig mye fra Pakistan

 

Mens både kirker, moskeer og andre gudshus er stengt i Oslo, er hverken bønn, gudstjeneste eller høytidsfeiring begrenset av smittevern i andre deler av verden. I helgen feiret mange i Midtøsten persisk nyttår. Bilder fra blant annet kurdernes Nowrus-feiring i tyrkiske Diyarbakir viser tusenvis samlet tett i tett, der kun et fåtall bruker munnbind.

– Vi kjenner flere som har reist for å feire Nowrus, bekrefter Choudri.

Raymond bekymret

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) mener importsmitte fra utenlandsreiser kan forverre smittesituasjonen i Oslo. Han har oppfordret nasjonale myndigheter til å stramme inn hva som regnes som nødvendige reiser.

– Det er grunn til bekymring når vi hører om at folk, tross klare råd om det motsatte, planlegger å feriere utenlands, uttaler Johansen til Aftenposten.

Caritas jobber tett på det østeuropeiske miljøet i Oslo og har kontakt med mange polakker i Oslo. Innstrammingen tirsdag har fått mange til å droppe å dra til Polen i påsken, forteller avdelingsleder Per Wenneberg.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.