Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad. Foto: Javad Parsa / NTB

Den nye koronarvarianten som er oppkalt etter sjømonsteret Kraken, sprer seg dobbelt så raskt som den vanlige omikronvarianten. Dette opplyses av assisterende helsedirektør Espen Nakstad.

Mange hadde trodd vi gikk mot en vinter uten mer snakk om koronasmitte sent og tidlig. De tok dessverre feil. For nå meldes det om nye, skremmende varianter av viruset.

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad beretter at et nytt, ekstra smittsomt koronavirus herjer i USA, og det kalles Kraken.

– I tillegg til forgjengernes evne til å omgå immunitet, har varianten også en ny mutasjon som gjør at den ganske lett binder seg til cellene våre. Derfor er den mer smittsom og viser nå svært stor spredningsevne i USA.

Det sier Nakstad til TV 2 om den nye undervarianten av omikron, XBB. 1.5.

Varianten har ført til en økende tendens av koronasmitte i USA og har også spredd seg til Europa. Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) er varianten påvist i 25 europeiske land. Men Nakstad mener ikke at det er grunn til bekymring for alvorlig sykdom ennå.

– Foreløpige rapporter tyder på at vaksinene fortsatt beskytter mot alvorlig sykdom. Likevel er det grunn til å følge utviklingen nøye, slik Verdens helseorganisasjon har uttalt, sier han.

Ifølge Nakstad har ikke «Kraken» blitt påvist her til lands, hittil.

– Forgjengeren ble så vidt påvist i Norge i uke 44 og 46, ifølge FHIs ukesrapport, men ikke i uke 47 og 48, sier han.

Det viser at det ikke er automatikk i at nye varianter slår inn med full tyngde også her i landet. derfor er det mulig å håpe på at Kraken holder seg unna våre breddegrader.

Les også: 

I gang igjen: Helse­direktoratet med råd om hurtigtest, munnbind og ny medisin

Bestill gode bøker fra Document forlag: 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.