Koronasmitten har økt i Europa, og nå øker den også i Norge. Ifølge Folkehelseinstituttet kan en ny smittebølge med omikron ramme Norge i sommer.

– Vi har regnet med at det vil komme en ny smittebølge. Vi har snakket om en høstbølge, men også sagt at den kan komme tidligere, altså allerede til sommeren, sier direktør Camilla Stoltenberg i FHI til TV 2.

Forrige uke sa assisterende helsedirektør Espen R. Nakstad at en ny omikron-variant (BA.5) kommer til å dominere i løpet av sommeren. FHI skriver også dette i sin siste ukesrapport om covid-19. BA.5 er svært smittsom og sprer seg i en rekke land nå. Norge følger trolig etter, mener FHI.

– Jeg tror BA. 5 vil utgjøre flertallet av påviste tilfeller i Norge når sommerferien er over, sier assisterende helsedirektør Espen R. Nakstad til TV 2.

Det er er påvist noen flere tilfeller av av omikron BA.5-virus i Norge seneste tid.

– De første funnene av BA.4-virus i Norge ble gjort i forrige uke. Dette kan være begynnelsen på at BA.4 og BA.5 overtar for BA.2, slik en ser i en del andre europeiske land, skriver FHI i rapporten.

Begge variantene er satt på listen av over bekymringsvarianter av det europeiske smittevernbyrået (ECDC).

Innleggelsestallene er nå økende, ifølge den siste ukesrapporten fra FHI.

– Det er på et lavt nivå fortsatt, men økningen er rask, og vi må vente at det vil være en økning i antall innleggelser og behov for intensivbehandling og etter hvert dødsfall i ukene som kommer, sier Stoltenberg.

– Det at antall innleggelser øker, gjør at det ser ut til at det har vært en smitteøkning en god stund allerede.

FHI har allerede varslet kommunene at  n fjerde dose koronavaksine kan bli aktuelt til høsten for aldersgruppen 65 år og eldre, og enkelte risikogrupper.

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.